С шествия и концерти беше отбелязан Денят на славянската писменост

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май беше отбелязан във вторник с много шествия и различни културни събития у нас и в чужбина.

Тържествата в София започнаха с шествие от сградата на Националния музей до паметника на светите братя пред Народната библиотека, където се състоя празничната церемония по повод 24 май.

В шествието заедно ученици, учители, ректори и граждани, се включиха президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководството на БАН, председателят на Народното събрание и Академичният съвет на Софийския университет.

Свещеници от българската православна църква отслужиха тържествен водосвет за 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Честването на празника започна с молитва и с изпълнение на химна "Върви, народе, възродени" и продължи със стихотворението "Аз съм българче", изпълнено от първокласници от училище "Георги Стойков Раковски", съобщи БНР
.

Президентът Росен Плевнелиев заяви в тържественото си слово, че днешният празник е повод за национална гордост и определи образованието като националния приоритет на България.

"За нас българите няма друг ден като този - ден, в който можем да възкликнем "И ний сме дали нещо на света - на вси славяни книга да четат!", каза Плевнелиев.

”Да познаваш и съхраняваш българският език, култура, история и душевност, не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и родина. Скъпи учители, просветители и творци на българския дух, вие сте духовните водачи на родината. Нека никога не забравяме, че векове наред България е оцелявала заради своята просвета и култура. Днес възраждането на българското образование, наука и култура повече от всякога трябва да бъде национален приоритет в дългосрочен, надпартиен и стратегически”, каза Плевнелиев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова във века на технологиите да запазим любовта към четенето и книгите и да откриваме нови възможности за споделяне на българската култура и изкуство. ”Да пазим българският език, защото той е не само комуникация, езикът е мислене, от него започва онова, което българите наричаме просвета, а просветеният човек е мислещ човек”, пожела тя на хората. ”Нека със знание и критичен дух да различаваме истината от лъжата и фактите от заблудите, защото силата на езика е в неговата истина”, каза Фандъкова.

Празникът продължи в националната библиотека с новооткритата изложба "Благословен с мъдростта", посветена на 1 100 годишнината от успението, смъртта на Свети Климент Охридски. Посетителите могат да се докоснат до едни от най ценните български ръкописи.

С академично тържество в Аулата на Софийския университет " Свети Климент Охридски"- най-старото висше училище в България отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

В Пловдив, по традиция литийното шествие за деня на българската просвета и култура и на славянската писменост потегли от площада пред Хуманитарната гимназия ”Свети Свети Кирил и Методий” - тя е приемник на епархийското училище, където за първи път по инициатива на Найден Геров през 1851 година е бил отбелязан празникът в чест на славянските първоучители.

В шествието, начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий, което беше аплодирано от стотици пловдивчани по централната пешеходна улица, се включиха представителни групи ученици от всички училища в града.
В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с почетния знак на Пловдив и почетни значки бяха отличени преподаватели и учебни заведения. Сред тях бяха Елена Налбантова и Теодора Геленчева от Основно училище Кочо Честименски

На площад Стефан Стамболов имаше и празничен концерт с участието на ученици от представителни състави към Общински детски комплекс.

Трима министри поведоха празничното шествие в Бургас. Лиляна Павлова и бургазлийките Ивелина Василева и Зорница Русинова заедно с шест хиляди души преминаха по централните бургаски улици. Шествието беше водено от икона на Светите братя Кирил и Методий.

Във Варна, над 12 хиляди ученици, учители, студенти и дейци на културата участваха в шествието за 24 май, а после честванията продължиха с азбучна регата.
Тази година, яхтите дефилират пред Централни бани в Морската градина.

Във Велико Търново празнично шествие започна от площад "Велчова завера" до сградата на общината и участниците носиха портрети на светите братя Кирил и Методий. За девети път бе връчена общинската награда "24 май", която се присъжда на най-изявения възпитаник на средните училища. Призът,к ойто е придружен с премия от хиляда евро, за пръв път бе връчен на двама души-абитуриентките близначки Мария Десислава и Дарена Светослава Димитрови от Средното общообразвателно училище "Емилиян Станев".

Изложба, посветена на кирилицата и концерт с музика, написана от българския композитор Добринка Табакова ще се състои тази вечер в сградата на Европейския парламент в Брюксел по инициатива на евродепутата Ангел Джамбазки. Колегата му Емил Радев е инициатор на дискусията "Книжовното наследство - от буквата до дигиталната библиотека", която също ще се проведе в Брюксел.На форума ще бъдат засегнати въпроси, свързани с предизвикателствата пред библиотеките в България.Ще се проведе и конференция ”Мястото на българското културно-историческо наследство в изграждането на общата европейска идентичност“, в рамките на която ще се прожектира документалният филм ”Светият град - Асеновград“.

Споделяне

Още по темата

Още от България