С шумна патардия ГЕРБ откриха предсрочно магистрала "Тракия"

Борисов: Скандално е да не пускаме готова магистрала, Михалевски: Борисов е виновен за забавеното пускане

Бургаски депутати от ГЕРБ премахват загражденията на последния участък на магистрала "Тракия" за да го тестват с автомобилите си сн.ГЕРБ

Бившият премиер Бойко Борисов, който няма да бъде главен герой при откриването на последния участък от любимия му обект магистрала "Тракия" в понеделник, успя да влезе предварително в новините, като призова в петък пътят да бъде пуснат незабавно. Малко след това бургаски депутати от ГЕРБ откриха символично аутобана от София до Бургас и дори тестваха последния участък от Зимница до Карнобат с автомобилите си, премахвайки загражденията без да се съобразяват с охраната.

Рано сутринта в петък Бойко Борисов съобщи чрез партийния пресцентър, че е "скандално да имаме първата в България изцяло построена и завършена магистрала, а тя да стои затворена в разгара на лятото и туристическия сезон“.

Премиерът Пламен Орешарски отговори: Как да пусна магистрала "Тракия” без разрешение? Ще бъде готова в понеделник, ще се работи в събота и неделя и в понеделник ще бъде открита.

Депутатът от БСП Димчо Михалевски припомни, че срокът за завършване на магистралата по договор беше 7 февруари 2013 г. и в този смисъл причината за забавения пуск е именно бившият премиер.

Докато бивши и настоящи управляващи спореха за това готова ли е магистралата и кой бави пускането ѝ, две организации на превозвачи, едната от които оглавявана от спонсор на ГЕРБ, поискаха незабавно пускане на всички готови магистрални участъци.

Кметовете на пет морски общини, всички подкрепени от ГЕРБ, също обявиха, че за тях е необяснимо защо магистрала "Тракия“ не се пуска в разгара на туристическия сезон.

Тунели за костенурки и осем пътни знака

Поставянето на осем пътни знака по искане на Пътна полиция и прокарването на тунели за костенурки под пътното платно са причината последният участък от магистрала "Тракия“ от пътен възел Зимница до Карнобат да не бъде пуснат още в експлоатация. Това стана ясно от разпространените съобщения от различните държавни институции, имащи отношение към пускането на магистралата.

От Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) съобщиха, че разрешението за ползване, т.нар. акт 16, ще бъде издаден в понеделник, а в момента вървят довършителни работи.

На 8 юли е подписан акт 15, който констатира същественото завършване на строителните дейности, "вчера е подписан и акт образец 16 за държавното приемане на строителните дейности, в който са отбелязани незначителни и козметични препоръки, които следва днес и утре да бъдат отстранени“, каза Димчо Михалевски от БСП.

Необходимо е и изготвянето на протокол от КАТ-Пътна полиция за последващ окончателен обход на трасето и констатиране на неговата пълна безопасност. На база на тези действия ДНСК ще издаде и окончателното разрешаване за ползване, заяви Михалевски, който бе зам.-министър на регионалното развитие при Тройната коалиция.

"Ще припомня и на г-н Борисов, че в страната действат закони и ясни правила, които той като бивш премиер би следвало добре да знае, трябва да се спазват“, каза той.

Борисов: Умишлено се бавят, за да може министър Терзиева да се върне от Брюксел

Според Бойко Борисов обаче магистралата е напълно завършена, но ”тенденциозното забавяне" е заради дребни технически забележки, а и да може строителният министър Десислава Терзиева да се върне от Брюксел и да пререже лентата. "Това е скандално и е недопустимо гражданите да бъдат принуждавани да използват обходни и изключително натоварени в летния сезон стари маршрути", смята Борисов. Той напомня, че пускането на магистралата ще повиши безопасността на пътуващите и ще спести много разходи на гражданите и фирмите.

Първа гонка по магистрала "Тракия“

Междувременно бургаски депутати от ГЕРБ изпробваха последната отсечка между Зимница и Карнобат. Бившият областен управител на Бургас Константин Гребенаров отвори бутилка вино на пътя, като знак на символично откриване на трасето.

"Бутафорно рязане на лентички може да се направи и друг ден”, казаха депутатите от ГЕРБ, които бойкотират парламента и не ходят на работа. След кратко пререкание със служители на фирмата, която охранява обекта, те успяха да подкарат автомобилите си по новата отсечка. Преди това собственоръчно премахнаха загражденията.

Според тях няма причина магистралата да не бъде пусната веднага в експлоатация, защото участъкът разполагал с всички необходими документи, включително атове 15 и 16.

Освен областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев, в "теста" се включиха депутатите Семир Абу Мелих, Дияна Йорданова, Иван Вълков, бившият областен управител на Бургас Константин Гребенаров и кметът на Поморие Иван Алексиев.

По-рано кметовете на Бургас, Созопол, Поморие, Приморско и Царево разпространиха обща позиция, в която посочват, че трафикът към морето е изключително натоварен, образуват се големи колони от коли по стария път и това е "предпоставка за пътно-транспортни произшествия".

"За нас е необяснимо защо при положение, че автомагистрала "Тракия" е напълно готова, хората се подлагат на този дискомфорт и риска", заявяват кметовете.

Бившият министър на регионалното развитие в правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова няма да присъства на откриването на магистралата. "Благодарна съм за поканата за откриването. Управляващите се опитват да омаловажат приноса на нашето правителство да бъде завършена магистралата. Приносът е на строителите и изпълнителите. Аз нямам възможност да пътувам. За мен е важно хората да пътуват по тази магистралата днес. Тя е готова, но от седмица се забавя нейното пускане. Ако администрацията се движи с този темп, държавата върви стремително надолу”, заяви Павлова.

Превозвачи също призоваха за пускане на магистралите

Малко след разпространеното съобщение на ГЕРБ две организации на превозвачи също поискаха незабавно откриване на готовите участъци. Те обаче настояват и да се премахне "ограничителният и дискриминационен режим“ за движението на тировете в почивните дни.

Това се посочва в декларация на БАСАТ и на сдруженията в Българския автомобилен транспорт, подписана от Миролюб Столарски, Петко Ангелов и Илиян Филипов и изпратена до президента, премиера и министрите на регионалното развитие и на транспорта.

Според превозвачите техните две “неотложни искания“ са в интерес както на тези, които честно работят и се трудят в превозите, така и на всички български граждани. Те настояват освен магистрала "Тракия“, да бъде пуснат и участъкът от Долна Диканя до Дупница на магистрала "Струма", "който е в заключителен етап“.

Това трябвало да стане час по-скоро, защото така ще постигнем не само развитие на бизнеса и страната, но и със сигурност ще спасим човешки животи, е посочено в декларацията.

Превозвачите твърдят, че не срещат разбиране да се премахне забраната за движение на тирове през почивните дни. Тази забрана била предпоставка за създаване на по-тежки пътни произшествия, подобни на тези, на които сме свидетели през последните дни.

"Притиснати от ограниченията, българските и международните превозвачи предизвикват сложни ситуации, както през деня, когато трябва да преустановят движението си, а държавата не предлага съответните паркинги и това най-често става на крайпътни стоянки, така и вечер, когато след отпадането на ограниченията тежките камиони тръгват на групи, които затрудняват движението и правят невъзможно, както изпреварването, така и нормалното придвижване“, е посочено в декларацията.

Други превозвачи обаче обявиха, че няма да ползват новата магистрала "Тракия“. Причината е, че одобрените им маршрутни разписания имат спирания в Нова Загора и Сливен. Освен това по новите участници липсвали кафенета, на които да се извърши задължителната почивка. Допълнителен аргумент е, че и автобусите не са пълни с пътници от София до Бургас, за да си позволят да пренебрегнат другите градове.

Споделяне

Още по темата

Още от България