С SMS проверяваме дали сме в списъците за референдума

През интернет, с SMS, чрез мобилен или стационарен телефон ще може да се направи проверка дали сме в избирателните списъци за референдума за АЕЦ “Белене”. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройства в петък.


От 11 януари 2013 главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в МРРБ е осигурила достъп до избирателните списъци за референдум на 27 януари за всички български граждани.

 

Те могат да проверят своите данни в тях и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване. Проверката може да стане по няколко начина.

 

Единият е през интернет, като сайтът предоставя възможности на гражданите и общинските администрации да правят справки в избирателните списъци, да подават "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път и да регистрират издадените "Удостоверения за гласуване на друго място“. Последните две услуги са достъпни след идентификация с електронен подпис.

 

Другата възможност е с кратко съобщение. За целта се изпраща SMS на номер 18429, който е единен и за трите мобилни оператора - МТел, Глобул и Виваком. Цената е 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН-то. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

 

Най-лесно е чрез стационарен или мобилен телефон. Избира се номерът - 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?