С тайна заповед Русия е заличила личните данни на репресирани в ГУЛаг

С тайна заповед Русия е заличила личните данни на репресирани в ГУЛаг

Музеят за историята на съветските затворнически лагери обяви, че е открита секретна заповед от 2014 година с инструкции за унищожаване на лични данни за лагерниците, предаде Асошиейтед прес.


През 30-те и 40-те години на миналия век в затворите на Главно управление на лагерите (ГУЛаг) са пребивавали до 17 милиона човека, от които поне 5 милиона са били осъдени след неверни свидетелски показания. Следствените дела на лагерниците са били унищожавани, но личните им данни и мястото, където са излежавали присъдите си, са се пазели в регистрационни картони.


Музеят за историята на ГУЛаг в Москва съобщи, че негови експерти са установили, че съгласно секретна заповед са били унищожени картоните на затворниците, навършили 80 години - тоест на практика почти всички.


Репресиите при съветския диктатор Йосиф Сталин белязаха тежко руската нация, загинаха много хора и милиони бяха разселени. Но през последните години, при президента Владимир Путин, руски служители полагат усилия да омаловажат Сталиновия терор и хвалят съветския лидер, че е изградил нова икономика и е допринесъл за победата на Съветския съюз във Втората световна война, посочва АП.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?