С "танков биатлон" Русия откри олимпиада за военни

Дни преди откриването на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро, на които ще се съберат хиляди спортисти от цял свят, страната на Владимир Путин, много от чиито спортисти отпаднаха от Рио заради допинг-скандала, внимателно следи състезание от друг род: Международни армейски игри, съобщава френският вестник "Фигаро".

Безспорният "бисер" в програмата на своеобразната военна олимпиада е т.н. танков биатлон, който се провежда тези дни на полигона Алабино в Подмосковието. Всичко в него си е почти като в ски биатлона - преодоляване на препятствия, стрелба по мишени, скоростни отсечки.

В програмата има има общо 23 дисциплини като състезание между поделения на противовъздушната отбрана, снайперистка стрелба, надпревара между понтонни подразделения, "Военно-медицинска щафета" и "полева кухня".

Тази година в игрите участват 19 страни (от 47 поканени) - предимно бивши съветски републики, но и страни като Китай, Иран, Монголия, Сърбия, Индия, Никарагуа, Кувейт, Ангола, Венецуела и Зимбабве.

Руският генерал-лейтенант Иван Булавцев казва пред американското издание "Нюзуик", че за участие в игрите били поканени и САЩ и другите страни от НАТО. От щаба на френската армия обаче отговорили за "Фигаро", че не са получавали никаква покана.

Гърция се е оказала единствената страна-член на НАТО, която участва на събитието. Според военния експерт от Института за международни и стратегически изследвания Филип Миго това е първото въобще участие на страна от НАТО.

Тези игри представляват нещо средно между военно представление и кампания за вербоване на военнослужещи. "Американците си имат "Най-добрият стрелец", а в Русия излъчват тези игри пряко по телевизията. Трябва да се популяризира армията, защото сега да се привлекат хора в нея е много сложно", казва пред френското издание руският военен експерт Игор Сутягин.

Според Филип Миго става дума не толкова за опит да се привлече младежта, колкото за политическа демонстрация. "За участие в игрите обикновено канят едни и същи страни. Така руската армия демонстрира, че има съюзници и че не се намира в изолация", казва той.

Видни фигури от Кремъл нееднократно са изразявали възхищението си от военната олимпиада, а за неин патрон неформално се смята лично министърът на отбраната Сергей Шойгу, отбелязва Ройтерс.

Игрите се появиха през 2014 в контекста на анексията на Крим и възникването на така наречената "Новорусия" – украинска територия окупирана от проруски сепаратисти.

Споделяне