С театро а ла "селска чест" ГЕРБ пак бойкотираха освобождаването на Станишев

Борисов не можел да управлява групата си от Брюксел, депутатите му пък се обидили от тв изяви на червените

Сн. БГНЕС

Агонията на отиващия си парламент продължава с окончателното му превръщане в арена на дребни партийни игрички и заяждания, чрез които ГЕРБ и БСП си доказват кой е по- велик.

В четвъртък ГЕРБ отново бойкотираха заседанието на Народното събрание (НС), което отново не можа да гласува освобождаването на лидера на БСП Сергей Станишев като български депутат, за да заеме мястото си на европейски. Както и в сряда, в залата не влязоха представителите на ГЕРБ и "Атака".

Според неофициална информация Волен Сидеров и голяма част от избраниците му са в Москва.

Обясненията на ГЕРБ за отсъствието им от залата звучат повече от абсурдно, което засилва съмненията, че са решили докрай да късат нервите на управляващите, които им отвръщат със същото.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща, че ще осигури работата на парламента. След като това не се случи, той коментира от белгийската столица, че "очевидно трудно се управляват парламентарни групи и партии от Брюксел".

Цецка Цачева, неговият "намесник" в групата на ГЕРБ, пък обясни, че решили да бойкотират парламента, защото силно се обидили от изявите на социалистите Мая Манолова и Антон Кутев в сутрешните телевизионни блокове. ГЕРБ обещаха в петък да се регистрират за заседанието и да освободят Станишев.

Мая Манолова: Станишев разговаря с началниците на Борисов

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова (БСП) коментира по-рано пред бТВ, че лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев "разговаря на едно ниво и от една позиция с началниците на Бойко Борисов. Ако Борисов е отишъл на фотосесия в Брюксел, за да го потупат по рамото, Станишев ще участва във вземането на важни решения на ниво ЕС".

В същото време съпартиецът ѝ Антон Кутев обясни пред Нова телевизия, че "когато Бойко Борисов се снима с някой от европейските лидери, имам чувството, че пие анаболи, за да изглежда по-достолепен".

Тези изявления на Манолова и Кутев силно са обидили ГЕРБ, според собствените им обяснения и затова наказали мнозинството, не влизайки в пленарна зала.

"По недопустим, охулващ, осмиващ начин се гаврят с ГЕРБ и с нашия председател"

"Групата категорично възропта след публичните изяви на представители на БСП тази сутрин, които по един недопустим, охулващ, на моменти осмиващ начин се гаврят с ГЕРБ, с нашия председател", заяви пред журналисти Цецка Цачева. Тя добави, че се чула с Борисов, който е в Брюксел, и той не останал доволен от решението на депутатите си, защото така се нарушавала дадената от него дума. Всичко обаче си имало граници и от БСП ги прескочили.

"Невъзможността днес да работи парламентът няма отношение към утрешния ден. Нашето желание и решение е отново утре да участваме в опита за кворум", каза още Цачева и допълни, че не може да оспори желанието на когото и да било предсрочно да си прекрати мандата.

"Питам се защо Станишев е подал тази молба, ако вярва на разсъжденията на Мая Манолова", продължи Цачева. Според юристи от левицата Изборният кодекс позволява Станишев да бъде освободен автоматично от депутатското място седем дни преди първото заседание на Европейския парламент (ЕП).

Поради тази причина демонстрациите на "селска чест" от страна на ГЕРБ, чийто лидер Борисов е изговорил какво ли не за кого ли не, очевидно целят да унижат допълнително председателя на българските и европейските социалисти.

Новият шеф на БСП в парламента: Борисов не може да ръководи своята група

Новият председателят на групата на БСП Атанас Мерджанов коментира, че в случая имало "крещящо неизпълнение и неподчиняване на волята на лидера на ГЕРБ".

"Бойко Борисов не може да ръководи своята парламентарна група. Днес той беше бламиран и следва да си зададем въпроса в утрешния ден ще бъдат ли възможни консултациите", заяви Мерджанов, визирайки планираните разговори за насрочване на дата за избори и оставка на кабинета.

"Самият Борисов с какъв мандат ще участва на тези консултации, ще бъде ли подкрепен той от собствената си парламентарна група? Очевидно вестта за предстоящите парламентарни избори много силно изнервя и притеснява народните представители от ГЕРБ, които очевидно се борят за реденето на листите. По никакъв друг начин не можем да си обясним отсъствието на представителите на ГЕРБ в пленарна зала”, допълни Мерджанов.

Той се възмути, че ГЕРБ за пореден път блокира работата на българския парламент: "От началото на годината това е поредното заседание, вече над 10 поред, които са бламирани от неприсъствието на партия ГЕРБ в пленарна зала...С тяхното неявяване ще бъдат блокирани редица важни за българските граждани закони”.

Партии трудно се управляват от Брюксел, съгласи се лидерът на ГЕРБ

"Прав е депутатът Атанас Мерджанов, че парламентарни групи и партии трудно се управляват от Брюксел", коментира от своя страна Бойко Борисов, намеквайки по този начин за агонията в БСП, чийто лидер Станишев реши да стане евродепутат, но не и да сдаде лидерския пост.

"Един ден ме няма в София и парламентарната група не ме слуша, въпреки че казах, че ще гласувам за освобождаването на Сергей Станишев от ангажиментите му като народен представител", продължи с фалшивото вайкане Борисов в интервю пред "Фокус". И добави, че затова винаги е смятал, че лидерите на партиите трябва да си стоят в София, а не в Брюксел.

"Въпреки това обещавам на депутата Мерджанов, че утре, когато ще съм в София, парламентарната група на ГЕРБ ще бъде в пленарната зала и ще освободим Станишев", допълни той.

Борисов обаче не гарантира, че депутатите му ще направят кворума в НС. " Използвам случая да се обърна към лидерите на тройната коалиция БСП, ДПС и "Атака" да бъдат така добри да си осигурят кворума в залата, защото те могат това и го доказаха, като приеха Закона за МВР и за Сметната палата", каза още Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България