С трамвай-библиотека и влак на буквите на 24 май

С трамвай-библиотека и влак на буквите на 24 май

Ретро трамвай-библиотека и влак на буквите ще пътуват на 24 май. Това съобщиха от Столична община и от БДЖ.

За празника на Деня на славянската писменост държавните железници ще пуснат и влак "Тракийски романс". Двете композиции ще тръгнат едновременно в 8:30 часа от първи коловоз на Централна гара София.
 
Инициатива "Пътувай и чети"

Инициативата "Пътувай и чети" на Центъра за градска мобилност, Столична община и Столична библиотека тръгва на 24 май. Целта на кампанията е да подкрепи четенето на книга по време на пътуване в градския транспорт. Идеята е скучното градско пътуване да се превърне в полезно и приятно, е посочено в съобщението на Столична община.

Така на площадите "Славейков" и "Гарибалди" и на изхода на метрото при Софийския университет ще има пунктове за размяна на книги. Всеки посетител ще може да получи от Столична библиотека не само книга, а и безплатна читателска карта. Пунктовете ще са отворени от 11 до 17 часа от 24 май до 2 юни включително.

Част от инициативата е и специален ретро трамвай – библиотека, който ще се движи по маршрута от площад "Възраждане" до площад "Журналист". Той ще изпълнява ролята на подвижна читалня и място за размяна на книги. На място ще има и библиотекар, от който пътуващите ще могат да получат също безплатна читателска карта за Столичната библиотека.

Трамваят-библиотека ще се движи в дните 24, 25 и 26-ти май, както и на 1, 2, 3-ти юни от 11 до 15 часа.

При хубаво време на 1 юни децата ще могат да разгледат и да запознаят с "паяка", който вдига неправилно паркираните автомобили, и да научат полезни неща за правилата на движение и паркиране. Машината ще ги очаква на паркинга срещу градинката на площад "Батенберг" от 18 до 19 часа.

Атракционни влакове за 24 май

Българските държавни железници пускат два атракционни влака за 24 май. "Влакът на буквите" и "Тракийски романс" ще бъдат композирани едновременно на първи коловоз на Централната жп гара в София сутринта.

От 10 часа ще започне културно-развлекателна програма за децата зад външния зелен локомотив. Там ще бъде разположен и легендарния парен локомотив "Баба Меца".

В 10:45 часа влакът на буквите ще потегли към Банкя. Очаква се композицията да пристигне там половин час по-късно. В курортното градче също ще има забавна програма за децата, а
12:50 часа влаковата композиция ще отпътува обратно към София.

Децата, които ще пътуват с "Влака на буквите", са номинирани от регионалните инспекторати по образованието. Те трябва да имат подписани от родителите декларации, които разрешават децата да бъдат снимани и интервюирани.

На борда ще бъде и 13-годишна ученичка от Велико Търново, която е печелила фотографски конкурс. При последното атракционно пътуване между Горна Оряховица и Трявна с Гергьовския влак, тя получила задача от БДЖ да бъде фотограф на пътуването и се справила блестящо. Затова за пореден път получава задача от БДЖ да бъде фоторепортер на цялото събитие, посочват от железниците.

Влакът "Тракийски романс" ще тръгне в 9 часа от Централната жп гара в София към Пловдив. Той ще бъде теглен от най-бързия български парен локомотив 05.01, който развива скорост от 120 км/ч.

В състава на влака е включен и вагонът на Борис ІІІ от композицията "Корона експрес", като музей на колела, който пътниците ще посещават по време на пътуването. Очаква се композицията да пристигне около 12 часа на гара Пловдив. Час по-късно ще потегли за Хисаря. От там ще тръгне обратно за Пловдив в 16:20 часа. От гарата в Пловдив към София "Тракийски романс" ще потегли в 18:15 часа.

За времето на цялото пътуване огнярят на 05.01 ще хвърли в горивната камера между 9 и 10 тона въглища.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?