С три месеца закъснение приключи част от ремонта на пътя Дупница - Самоков

С три месеца закъснение приключи част от ремонта на пътя Дупница - Самоков

С три месеца закъснение приключи ремонта на част от второкласния път Дупница - Самоков. Това е най-пряката връзка, която свързва магистралите "Струма" и "Тракия", като средно дневно по него минават около 4000 автомобила.

Към момента е приключила рехабилитацията на близо 17 км от пътя Дупница - Клисура - Самоков, който се намира в област Кюстендил (лот 27). Ремонтът на другия участък, с дължина близо 16 км (лот 28), не е посочено кога ще приключи в съобщението на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Съгласно подписаните договори пътят трябваше да е готов през юли, но строителството се забави, а местните хора недоволстваха, че не се работи по участъка и движението е затруднено.

Ремонтът на 32.5-километровата отсечка се финансира от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Второкласният път свързва граничния пункт "Гюешево" с магистрала "Струма", както и първокласния път  София - Благоевград с магистрала "Тракия". Отсечката е важна пътна комуникация за общините Дупница и Сапарева баня със селата Крайници, Клисура и Сапарево.

Улеснява се и достъпът до курортните селища Боровец и Паничище, както и до различните културно-исторически обекти, като крепостта Цари Мали град и автентични църкви, характерни със специфична архитектура в община Самоков.

Лот 27 е завършен

Лот 27 от пътя Дупница - Самоков е с дължина 16.7 км. Основно ремонтиран е участъкът от Дупница, при ж.п. надлеза на 42-ри км, до границата със Софийска област, при моста над река Джубрена на 59-ти км.

Над 1.6 км от обновеното трасе съвпадат с бул."Каваклия" и ул. "Самоковско шосе" в град Дупница.

Пътят е с нова асфалтобетонова настилка и възстановено отводняване, нови мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка.

Рехабилитирани са три големи съоръжения - ж.п. надлез (60 м) и мост (52 м) над река Тополница в град Дупница, както и мост над река Джубрена (6 м)при 59-ти км.

Строителните дейности на лот 27 са изпълнени от "Обединение Клисура 2017", с участници "Растер-юг" ООД и "Автомагистрали-Черно море" АД. Стойността на договора е 10 707 816,14 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от "Трансконсулт-БГ" ООД. Стойността на техния договор е 302 760 лв. с ДДС. Авторският надзор е на "Илия Бурда" ЕООД за 17 988 лв. с ДДС.

Лот 28 е в заключителен етап

В заключителен етап е изпълнението на лот 28 с дължина 15.7 км. Той започва от село Клисура, при 62-ри км, и завършва при околовръстния път на Самоков, при 78-ми км, съобщават от АПИ без да посочват причините за забавянето на обекта.

Изпълнител на ремонта е "Път Дупница - Самоков" ДЗЗД, в което участват "Галчев инженеринг" ЕООД и "Фармавил" ЕАД. Договорът с тях е за 15 442 154,24 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на обединение "Надзор региони", в което са "Строл-1000" АД и "Трафик холдинг" ЕООД. Стойността на договора с тях е 296 400 лв. с ДДС. Авторският надзор е възложен на "Илия Бурда" ЕООД за 17 988 лв. с ДДС.

Отделно със средства от бюджета на АПИ се ремонтират още близо 4 км от второкласния път в участъка, преминаващ през прохода "Клисура“ (местността "Дервена"). Със завършването и на тази отсечка ще са обновени над 36 км от пътя Дупница - Самоков.

Срокът за изпълнение на обектите беше 15 месеца, а първата копка бе направена през април 2019 г. 

Споделяне

Още от Бизнес