Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

С твърд тон Борисов поиска медиите от ЕС да спрат клишетата за България

Опростенческо е, че България е корумпирана, смята Жан Клод Юнкер

24 коментара
С твърд тон Борисов поиска медиите от ЕС да спрат клишетата за България

Призив да паднат клишетата за България по отношение на присъединяването към Шенген и еврозоната беше най-запомнящата се част от изказването на премиера Бойко Борисов по време на откриващата българското председателство на Съвета на ЕС съвместна пресконференция в София с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. В последните години почти всеки материал в западна медия за България описва страната като "най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС".

Освен от български журналисти пресконференцията бе посетена и от десетки представители на медиите от останалите 27 страни от ЕС. Голяма част от тях са в София на четиридневно посещение, организирано от министерствата на външните работи и на Лиляна Павлова.

За Шенген не сте прави

На въпрос на "Зюддойче Цайтунг", според който Германия не подкрепя присъединяването на България към Шенген, Борисов репликира, че журналистът не е прав.

"За Шенген не сте прави. На 6 и 7 февруари в България идва премиерът на Холандия Марк Рюте. Той снощи ми потвърди, че на 6 и 7 февруари ще дойде и ще го заведа на границата да види как се охранява. България в момента пази най-добре европейската граница. Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, тогава самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген", заяви решително и леко сърдито Борисов.

"Клишето "България и Румъния, Шенген" се надявам да изчезне скоро, защото не го заслужаваме, както и за еврозоната", продължи той със строг тон.

Впоследствие се разпали по въпроса за еврозоната.

Всички мои правителства спазват критериите

"Всички мои правителства досега са спазвали стриктно маастрихтските критериите. Винаги сме били в тройката на Европа (по отношение на дълг и дефицит, б. р.)", посочи премиерът.

"Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го направили", отговори той на въпрос на португалска медия. За пръв път от години южна столица като Лисабон поема председателството на еврогрупата.

"България е във валутен борд с огромен фискален резерв. Реално 2 лева е 1 евро", разясни на чуждите журналисти министър-председателят.

Юнкер: Мястото на България е в Шенген

И в София председателят на ЕК Жан Клод Юнкер за пореден път се изказа категорично в полза на членството на България в Шенген и присъединяването на лева към валутно-курсовия механизъм, предшестващ приемането на еврото (ERM II).

В четвъртък за първи път, откакто България членува в ЕС, представител на официалните власти – финансовият министър Владислав Горанов, назова пред чуждите медии конкретен срок, в който страната ще подаде заявка за включване в ERM II. По думите на Горанов това ще стане до юни 2018 г.

"От началото на мандата си винаги съм се изказвал за присъединяването на България към Шенген. Тя изпълнява всички условия, но има някои правителства, които въпреки реалността, блокират членството", посочи Юнкер.

"Мястото на България е в Шенген и аз не бих отстъпил от тази позиция и по време на Европейски съвет", добави шефът на ЕК, който предишната вечер заяви в речта си при тържественото откриване на председателството, че като премиер на Люксембург бил против влизането на България в ЕС, но бил "в добро настроение" и подписал.

Не съм казвал, че още утре България трябва да влезе в еврозоната

За разлика от предходни изказвания този път думите на Юнкер бяха малко по-обтекаеми по отношение на членството в еврозоната. В началото на ноември в Брюксел след среща с Борисов председателят на ЕК заяви, че България е готова за еврото, докато в София изказването му бе леко по-умерено.

"Не съм казвал, че още утре в 12 ч. България трябва да стане член на еврозоната. Но България е на добър път. Дългът ѝ е един от най-ниските. Бюджетен дефицит тук е нещо непознато. Безработицата е ниска. Има явен напредък по отношение на реалната конвергенция. Нещата не са достатъчни, но има явен напредък", заяви Юнкер.

Той обаче смята, че страната е готова за присъединяване на лева към валутния механизъм, предшестващ членството в паричния съюз.

Юнкер повтори и обещанието си, че в момента се работи по създаването на предприсъединителна помощ за държавите, които искат да се присъединят към еврозоната.

Опростенческо е да се обобщава, че България е корумпирана

В отговор на журналистически въпрос дали блокирането на присъединяването към Шенген и еврозоната не се случва заради корупцията Жан Клод Юнкер отговори, че "това е твърде опростенческа идея". "В противен случай аз трябва да кажа, че всичко и всички в България са корумпирани", добави той.

"Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години. Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение, което ще покаже, че в никакъв случай не може да се каже, че България е изцяло корумпирана страна. Проблем с корупцията в България има, но го има и в други страни", коментира още председателят на ЕК.

Борисов твърд и за кохезионните фондове

Междувременно, освен за членството в Шенген и еврозоната Борисов се разпали и за бюджета на ЕС. Той даде категорична заявка, че България няма да отстъпи в дебата за кохезионните фондове. "Първо, защото сме поели вътрешнополитически ангажимент и второ, защото това е жизненоважно за Балканите", разясни министър-председателят.

Премиерът каза, че ако ЕС сега не даде перспектива на Западните Балкани по отношение на свързаността – жп линии, магистрали, пристанища, това ще носи рискове за съюза.

Юнкер подкрепи фокуса на българското председателство върху Западните Балкани и подчерта, че е ясно, че ЕС няма да може да се разшири по време на настоящия мандат на евроинституциите, тоест до към 2020 г. По думите му обаче това трябва да бъде акцентът през следващия мандат. Неотдавна Юнкер заяви, че очаква до 2025 г. Сърбия да стане член на ЕС, а другата най-напреднала държава е Черна гора.

Турция е голям съсед на ЕС

За разлика от крайно сдържания коментар на председателя на ЕК по темата за отношенията между ЕС и Турция, Борисов бе по-отворен, като каза, че и Турция, и Русия са големи съседи на ЕС и "трябва да се опитаме да нормализираме отношенията".

Той припомни, че спазването на миграционното споразумение с Турция е много важно за ЕС, защото мигранският поток е намалял в пъти. В същото време обаче "трябва да следим законите за спазването на свободата на медиите", смята Борисов.

Снимка с картата на газовия хъб "Балкан"

Борисов не пропусна да спомене и приоритета си за газовия хъб "Балкан", а в знак на подкрепа Юнкер извади от джоба си картата на трасетата на газовите връзки, които ще допринесат за диверсификацията. Преди два месеца в Брюксел председателят на ЕК се снима с чертеж с химикалка на газовите пътища, който Борисов лично му бил скицирал през 2015 г.

Премиерът повтори тезата си, че България има право на компенсация за това, че заради спазване на еврозаконодателството е понесла икономически загуби от изпадането си от проекта "Южен поток".

"Докато ние бяхме най-лоялните членове на ЕС, "Южен поток" се трансформира в "Турски поток", който ще минава през натовска Турция, натовска Гърция и натовска Италия. Това да бъдеш лоялен, не значи, че трябва да бъдеш наказан", възмути се Борисов.

Германия пак трябва да извади много пари

От своя страна Юнкер разви тезата си, че най-вероятно ще се наложи държавите донори на европейския бюджет да надскочат тавана на вноските си от 1% от БВП след Брекзит, за да се получи разумно увеличаване на капацитета на европейския бюджет.

В отговор на въпроси лидерите коментираха и опитите за формиране на стабилно правителство в Германия.

"Няма спор, че Германия е един от моторите на ЕС. Стабилността ѝ индиректно влияе изцяло върху ЕС. Германия е най-големият донор. Днес говорихме за обща европейска отбрана, миграционен фонд, кохезионни фондове, селскостопанска политика. Очаква се най-много пари да дойдат от Германия. Всички разчитаме този процес в Германия да завърши колкото се може по-бързо - за доброто на всички", заяви Борисов.

Четири дни чужди журналисти опознават България

По време на 4-дневния си престой в България журналистите от чуждестранни медии ще имат много срещи у в София и Пловдив и ще посетят Рилския манастир.

В програмата им, брандирана с изглед към светата обител, са записани срещи с представители на правителството, на НПО сектора – Весела Чернева, Харалан Александров, Антони Гълъбов, на влиятелни бивши политици – Росен Плевнелиев, Симеон Сакскобургготски, Соломон Паси, а също и множество презентации на предприемачи от високотехнологичния бранш. Организирано е и посещение на "София тех парк", където са предвидени срещи със специалисти и бизнес лидери от сферата на иновациите в биотехнологиите, нанотехнологиите, софтуерното инженерство и т. н.

В четвъртък групата от журналисти, които са настанени в официалния хотел на европредседателството "Маринела", ще посети забележителностите на Пловдив.

Румен Радев и Юнкер обсъдиха бъдещия бюджет на ЕС

ЕС трябва да бъде още по-силен, когато приключи българското председателство. Българските институции ще работят активно и обединени за изпълнението на тази цел, заяви по-рано в петък президентът Румен Радев, който също проведе среща с Жан-Клод Юнкер. Лидерите обсъдиха бюджета на ЕС след напускането на Обединеното кралство. Жан-Клод Юнкер и Румен Радев се съгласиха, че при изготвянето на бъдещата многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #24
 2. trezwomislesht
  #23
 3. Bлaдo
  #22

  щем / не щем - видели са ни колко струваме - и бОко, и партиите му (гЭрбсп): в Европа гЭрп са 'коминтерновците в ЕПН', а у нас управляват заедно с наци-тата... и имат вожд - "слънце"! И съответно най-много пищят (от гербсп-то) на умрЭло, когато някоя истинска ЕС-медия (може и английска ;-)) им навре в муцунките истината за произхода и нивото им. В такава ситуация дори и тукашните руски крепостни хибриди се метат на амбразурата да защитават гЭрбсп-то ;-) ...Айде - мЕтайте се още, тролетарии от всички страни :-)))

 4. анита хегерланд
  #21

  Браво.

 5. Преслав
  #20

  Леле, ДСБ троловете сте се раздали тук вчера. Много злоба, много нещо ама свиквайте с маргиналната си роля.ЕС в лицето на председателя на ЕК Юнкер и на Съвета, Туск еднозначно са зад Борисов, а вас само тук някой ви брои за живи.Колко зле трябва да са всички останали за да може Боко да бъде приет за лицето на България в Европа и света. Мислете върху това и що сте се докарали до това положение.

 6. Дядо ми Петър
  #19

  Което за пореден път доказва, че единствената цел на българското "председателство" е да се ЛЕГИТИМИРА "управлението" на алчната, некадърна и корумпирана банда. И за което всички ние отново плащаме десетки милиони. Докога ще ги търпим бе, братя?

 7. Bлaдo
  #18

  според мен бОко трябва да мобилизира на своя страна ... пЕЕфските "медии" - да "оборват" европейските медии, като им казват...: "вие сте лъжливи пЕЕфски медии" ;-))

 8. Дони Тръмпушката
  #17

  Кое е клише, бе, Бойко? От 2009-та над 30% от обществените поръчки ги "печелят" фирмите на Златев и Пеевски, а останалите 70%- около 25-30 други "придворни" фирми. Къде сме ние, Бойко, по свобода на словото и по върховенство на закона? Къде сме, Бойко, по разделение на властите? Органите на реда, съда и прокуратурата се използват като репресивни органи от управляващата партия (ГЕРБ)и те не дължат обяснение никому. Да не споменаваме избщо пък главният прокурор - той може на площада да закусва прясно опечени пеленачета и няма никакъв механизъм някой да го постави на подсъдимата скамейка. Това е една от дефинициите за тоталитаризъм. Какви клишета те гонят, Бойко? Всичко е самата истина!

 9. Не съм сигурен че някой в Европа очаква нещо специялно от българското председателство ЕС. Снощи във вечерните емисии на ARD и ZDF имаше кратки клипове (не повече от 30-45сек.) с коментар, че най-бедната и крумпирана членка е поела щафетата за 6 месеца. Необходими са смислени и находчиви протестни изяви, които да привлекат вниманието на западните журналисти. От Жан Клод Юнкер нищо не може да се очаква. Неговата задача е да говори глупости и да внимава да няма издънки. Нито му пука за Боко, нито за България.

 10. Коментарът е изтрит в 20:24 на 30 май 2018 от автора.
  #15

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.