С уговорка за прецизиране депутатите приеха реформите в ДКЕВР

Пряк избор от парламента на членовете и ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а не назначаване от правителството, разделяне на органа на два състава, които да разглеждат въпросите, свързани съответно с енергетиката и с водния сектор, както и откриване на голяма част от заседанията на регулатора. Това решиха в четвъртък членовете на парламентарната комисия по енергетика, одобрявайки внесените от служебното правителство на Георги Близнашки поправки в закона за енергетиката. Те бяха приети с уговорката, че текстовете ще бъдат прецизирани между първо и второ четене на проектодокумента.

Зам-министърът на енергетиката Антон Павлов, който бе такъв и в служебния кабинет, каза, че сегашното ведомство подкрепя внесените текстове, според които процесът по избор на членове става публичен и в номинациите им ще може да участват и неправителствени организации, а изискванията за професионален опит на комисарите се увеличава от три на пет години опит в съответната специалност.

Предвижда се комисията да заседава в два състава, но председателят ѝ Светла Тодорова предупреди депутатите, че това ще създаде проблеми за регулаторния шеф, тъй като той трябва да присъства на срещите и на двата състава. Та изрази и опасения дали ще бъде възможно по-голямата част от заседанията да са открити, тъй като ня някои от тях се разглеждат вътрешноведомствени въпроси или жалби. Тодорова отбеляза, че за да е независима комисията, бюджетът ѝ трябва да е независим.

Депутатът на "БСП лява България" Таско Ерменков предложи законопроектът да бъде оттеглен, за да бъде прецизиран и доразработен. Колегата му Драгомир Стойнев добави, че не бива да се избързва с приемането на подобен законопроект, след като концептуално не е изяснен.

Критики срещу законовите поправки отправи и Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт, но каза, че неговите депутати ще подкрепят корекциите принципно.

Рамадан Аталай от ДПС коментари, че промените трябва да повишат доверието в комисията, но само с промяна на името ѝ това няма да се случи. Той каза, че ДПС ще подкрепи законопроекта на първо четене и ще очаква становище за него от новото правителство. Магдалена Ташева от "Атака" от своя страна обяви законопроекта за нежизнеспособен.

Председателят на енергийната комисия и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ призна, че редица текстове в законопроекта трябва да се прецизират, но това може да стане между първо и второ четене и е по-добре законопроектът да не бъде забавян повече.

Александър Ненков от ГЕРБ посочи, че е добре да има два състава на регулатора, за да се активизират реформите във ВиК-сектора, които в момента са изоставени заради проблемите в енергетиката, на които открай време ДКЕВР дава приоритет. Колегата му Кирил Николов настоя да се поиска мнението и на регионалното министерство и това на околната среда и водите.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?