С влизането на Иво Христов в листата на БСП отпада въпросът за президентска партия, смята Иван Кръстев

Иван Кръстев

Влизането на началника на кабинета на президента Иво Христов в листата на БСП за евроизборите означава, че президентът няма амбиция за нов политически проект, коментира полититологът Иван Кръстев в понеделник пред бТВ. Христов бе предложен от партийното ръководство на избираемото четвърто място в листата, чийто първоначален състав бе отхвърлен от пленума на БСП и впоследствие пренареден на драматично заседание в неделя.

Решението Иво Христов да бъде в листата най-вероятно е на президента Румен Радев, който по този начин е подкрепил и БСП за изборите. "Видимо като че ли този въпрос (с евентуална президентска партия -бел.ред.) е изчерпан", коментира Иван Кръстев.

В първоначално предложената от лидера Корнелия Нинова листа не фигурираше и председателя на ПЕС Сергей Станишев, който обаче при последвалото гласуване на пленума се озова на пето място, което също се смята за избираемо.

Според Иван Кръстев Нинова е излязла с листа, която е заложила на евроскептицизма и която показва, че БСП се разграничава от ПЕС и иска да излезе от парламентарната група на социалистите в Европарламента.

"Чуха се гласове, че БСП иска да излезе от парламентарната група на социалистите в европарламента. Тази стратегия за редене на листата залагаше, че българското общество е разочаровано от Европейския съюз и че БСП би могла да спечели тези гласове. Г-н Енчев (Велизар-бел.ред), който е известен критик на ЕС, е в листата", отбеляза още политологът.

Той допълни, че евентуално излизане на БСП от семейството на европейските социалисти ще доведе до изолация за цялата страна.

Иван Кръстев напомни, че 80% от икономиката на България е свързана с ЕС и че страната е повече интегрирана в Европа от времето на Варшавския договор. Ние не можем да се държим като остров, това е изключително опасна идея, а БСП да излезе от групата на социалистите в Европарламента създава особена изолация, която ще направи за България, а не просто за социалистите, невъзможно да прокара каквито и да било решения, прогнозира Иван Кръстев.

Във връзка с "Апартаментгейт" и влиянието му върху евроизборите през май, анализаторът направи препратка към подобен скандал във Великобритания през 2009 г.: "Той беше свързан с това, как депутатите са използвали парите, които им се дават за кампания. Част от тях бяха използвали сумите, за да направят ремонт в къщите си, други за нов телевизор. Резултатът – толкова силно недоверие към политическата класа, че това беше един от моментите, в които Великобритания тръгна към Брекзит".

Хората допълнително се подразниха от факта, че замесените в скандала обясняваха, че няма проблем, допълни Иван Кръстев.

”Цялата тази арогантност на политиците доведе до това, че дори някой от тях да е прав в аргументите, които излага – никой не иска да го чуе. Основното на "Апартаментгейт" е, че заради бързата реакция на премиера Борисов, още не е ясно какво хората ще чуят. Апартаментът, колата са видими неща, които всеки човек може да си представи и те много повече дразнят хората, отколкото абстрактната търговия с влияние", допълни политологът

По думите му политиците не си дават сметка, че от тях се очаква друго поведение, когато са на висок пост, и вместо това започват да нормализират неща, които са тях са били напълно неприемливи, когато други са били на тези постове.

Създадена е обществена среда, в която дори когато някой е невинен, не може да се защити от общественото мнение. Така се стигна до ситуация, че когато политик излага аргументи, дори да е прав в някои от тях, вече никой не иска да го чуе, каза Иван Кръстев.

След 10 години управление има умора у хората от ГЕРБ и сега се проявява ефектът на лавината от натрупване на проблеми с обществен отзвук. Големият въпрос е дали ГЕРБ може да овладее тази лавина, анализира Кръстев.

Още по темата
Още от България

Ще си купува ли бизнесът партии, ако парламентът му разреши да ги финансира, както предлагат ГЕРБ и ДПС?