С влизането си в ЕС Хърватия завинаги напускала Балканите

Томислав Карамарко (в средата)

Лидерът на опозиционната партия Хърватска демократична общност Томислав Карамарко заяви, че като се присъедини към Европейския съюз Хърватия завинаги ще премине линията, наречена Балкани, предаде Хина, цитирана от БТА.

Като се присъединим към ЕС, ние се завръщаме у дома, напускайки геостратегическия регион, политически дефиниран като Балкани. Ние никога не сме били, нито някога ще бъдем балканци, заяви Карамарко на митинг на коалицията ХДО-ХСП за изборите за Европейски парламент.

Ние напускаме Балканите и нестабилността на този регион, пожелавайки им  да се успокоят възможно най-скоро, заяви Карамарко, добавяйки, че регионът на Балканите винаги е бил източник на нестабилност и несигурност за Хърватия.

Карамарко заяви още, че Хърватската демократична общност няма да позволи на никого да поставя под въпрос историческата роля на първия президент на независима Хърватия Франьо Туджман за Хърватската демократична общност и за Хърватия.

В неделя в Хърватия ще се състоят избори за 12 хърватски депутати в Европейския парламент. През февруари хърватският парламент реши изборите за евродепутати да се произведат преди присъединяването на страната към Европейския съюз на 1 юли 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани