С военни почести в Горна Оряховица бе погребан загиналият боец в Кербала

С военни почести в Горна Оряховица бе погребан офицерският кандидат Димитър Димитров - шестият рейнджър от българския батальон в Кербала, загинал при изпълнение на воинския си дълг в състава на многонационалната дивизия в Кербала, Ирак.

Негови бойни другари от Горна Оряховица и Карлово, висши военни, народни представители, стотици граждани изразиха съпричастност към болката на неговите близки по време на тричасовото поклонение край покрития с националното знаме саркофаг с тленните останки на рейнджъра в кметството на града.

Траурният ритуал бе открит от полк. Бойко Миладинов, началник управление в Генералния щаб на Българската армия, който прочете съболезнователна телеграма до семейството на загиналия войник от президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов.

С геройската си смърт офицерски кандидат Димитър Димитров доказа, че е истински българин, носител на най-висши национални добродетели. Споменът за него ще остане завинаги в пантеона на българската бойна слава, се посочва в посланието на държавния глава.

Офицерският кандидат Димитър Димитров заедно с другите загинали български воиници в Кербала остават завинаги в най-новата военна история на България като истинско олицетворение на образцово изпълнение на военния дълг, заяви в своето траурно слово генерал-лейтенант Димитър Зехтинов, заместник-началник по операциите на Генералния щаб на Българската армия.

След като премина по централните улици на града, съпроводена от десетки горноряховчани, застинали в скръбно мълчание, траурната процесия се отправи към гробищния парк. С трикратен залп бойците от под.34010 отдадоха последна почит на своя боен другар.

Командирът на почетния караул от Националния военен университет предаде на опечаленото семейство бойната шапка, пагоните и националния флаг, за който се сражава и загина офицерският кандидат Димитър Димитров. Неговият гроб бе затрупан с венци и цветя.

През целия ден в община Горна Оряховица пристигаха съболезнователни телеграми до близките на воина от държавни институции и обществени организации, областни и общински администрации, военни поделения и граждани от цялата страна.

По БТА

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?