С "всички възможности" полицията още не може да открие Янек Миланов (видео)

Снимка: БГНЕС

МВР използва всички възможности, с които разполага, но засега не може да открие изчезналия преди месец Янек Миланов от Дупница. Това се разбра при посещението на главния прокурор Иван Гешев в града във вторник. Той за пореден път заяви, че е поел ангажимент към брата на Янек – Марио Миланов – и лично следи случая.

Към момента обаче резултати няма. От понеделник в издирването се включила и конна полиция. МВР претърсва огромен периметър от 120 кв. км.

Колкото трябва

Полицията и прокуратурата издирват интензивно изчезналия мъж от миналата седмица. Миланов е видян за последно на 31 юли, когато се е качил в джипа на смятания за близък до братя Галеви Васил Капланов-Каплата.

Според Марио Миланов брат му е имал връзка със съпругата на Капланов, а след това е започнал да получава заплахи. Подавани са сигнали до полицията, но действия не са предприети. И след изчезването му полицията в Дупница действа мудно.

Капланов е арестуван на 26 август едва след срещата на Марио Миланов с Гешев. Арестът обаче е по друго дело – за незаконни боеприпаси. В момента прокуратурата обжалва освобождаването му под домашен арест, но обвинения във връзка с изчезналия Янек не са му повдигнати. Работи се и по още няколко дела срещу него, увери Гешев.

По случая с Янек Миланов, МВР първоначално разследва отвличане. Според опитния криминалист Ботьо Ботев обаче това е било грешно решение. Още от самото начало е трябвало да се проверява версията за убийство, коментира Ботев в понеделник пред БНР.

"Мога да уверя гражданите, че се прави всичко възможно за разрешаването на този случай. Ще работим колкото трябва, за да може да си свършим работата", увери ден по-късно Гешев.

След срещата му с брата на изчезналия, Дупница бе окупирана от полиция, прокуратура, митничари и данъчни. Гешев се закани, че ще направят всичко възможно, за да не се връщат "мутренските времена". Сега главният прокурор твърди, че се проверяват бизнеси, свързани с братя Галеви.

Навсякъде има зависимости

Междувременно стана ясно, че са започнали проверки на работата на дупнишките полиция и районна прокуратура. Засега нито от МВР, нито от държавното обвинение коментират как са си вършели работата техните колеги на местно ниво. Марио Миланов обаче твърди, че полицаите в Дупница са бездействали.

Местният полицейски началник Борислав Динев влезе в новините още преди да се разшуми около случая с Миланов. Той отказа да съдейства за извеждането на охранителите от частната фирма "Делта Гард" от завода за асансьори "Изамет", въпреки че имаше съдебно решение. Историята с опита заводът да бъде отнет от бизнесмена Илия Златанов бе разказана в поредицата "Осемте джуджета", разследвана от Антикорупционния фонд.

Във вторник Гешев повтори тезата си, че почти навсякъде из страната са изградени "местни зависимости".

"В почти всички по-малки градове има изградени местни зависимости. Ще се постарая тези местни зависимости, за които говоря от две години, да бъдат прекъснати в някаква степен", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?