С вяла дискусия депутатите одобриха новите газови планове на България

С вяла дискусия депутатите одобриха новите газови планове на България

С вял дебат и познати до болка коментари депутатите от парламентарната енергийна комисия одобриха във вторник приетата от правителството преди седмица актуализация на енергийната стратегия на България до 2020 г. в частта на газовите планове. Единадесет депутата подкрепиха документа, който включва плановете за строежа на "Турски поток" през българска територия и на газов хъб край Варна, а шестима – депутатите от БСП и Искрен Веселинов от Обединени патриоти, се въздържаха.

Макар да критикува промяната с коментара, че не е наясно защо се прави тя, депутатът от ДПС Рамадан Аталай все пак каза, че " няма как да не подкрепим нещо, което е полезно за страната“. Според Таско Ерменков от БСП актуализацията разкрива водената от правителството в последните години недалновидна политика и прехвърляне върху парламента на отговорността за всички допуснати досега грешки. Искрен Веселинов от Обединени патриоти смята, че не е необходима промяна в енергийната стратегия за нещо, което държавният оператор "Булгартрансгаз“ трябва да осъществи като чисто оперативна дейност.

По време на обсъждането енергийният министър Теменужка Петкова за пореден път направи пълен преговор на всички газови планове на правителството на ГЕРБ, в чието име се предприема промяната на енергийната стратегия.

Споделяне

Още от Бизнес