С жълти свирки и под строй защитници на Закона за горите протестираха срещу "екооктопода"

Снабдени с жълти свирки, гайди, професионално изработени плакати, озвучаване и дори две снегоотпъкващи машини, защитници на промените в Закона за горите пристигнаха в сряда на жълтите павета, за да протестират срещу "екологичния рекет" и да защитят правителството от "екооктопода". Организираната от инвеститори и управляващи демонстрация на граждани от Сапарева баня, Самоков, Смолян, Берковица, Дупница, Разлог и Банско бе замислена като кулминационен момент в контрапротестите срещу екопротестите, събрали хиляди млади хора в София, заради които премиерът Бойко Борисов поиска вето върху Закона за горите и президентът го наложи.

Връщайки закона миналата седмица, и премиерът, и министърът на земеделието Мирослав Найденов отправиха упрек към общините, които ще се възползват от облекчени инвестиции в ски курорти и съоръжения, че не са защитили направените в техен интерес промени. Реакцията не закъсня и още през почивните дни предвождани от ГЕРБ демонстрации блокираха международния път за Гърция.

Борисов вини депутатите, че горският закон не е съгласуван с обществото

Премиерът Бойко Борисов хвърли вината за улесненото строителство на ски съоръжения в планините върху депутатите, които променили внесените от правителството поправки в Закона за горите. Той са закани и в бъдеще да ходи да ги проверява какво гласуват в Народното събрание, макар че по конституция парламентът е по-висшата институция и е органът, който проверява работата на правителството.

Също така Борисов обясни как вече Министерският съвет ще отказва да разглежда законопроекти, които не са минали публично обсъждане. Законът за нормативните актове обаче и в момента изисква от всеки вносител на законопроект да го публикава заедно с мотивите за минимум 14-дневно обществено обсъждане.

Още

Пристигналите в София разказаха, че са организирани от общините и повечето бяха докарани с автобуси, а някои дойдоха с лични коли. Шествието, чийто маршрут тръгна от Народното събрание, мина през Министерския съвет, този път без да коленичи пред премиера, и се върна пред парламента, бе съпровождано от тъпан и гайда, а демонстрантите по команда надуваха предварително раздадени им жълти свирки.

Двете снегоотъпкващи машини бяха докарани пред парламента с автовози, но никой не обясни с какви средства е заплатен транспортът им.

Акцията беше организирана от сдружението "Природата за хората и регионите", което се обяви в защита на промените в Закона за горите. Малко след 12 ч. на обед пред НС имаше около 500 човека, макар че според организаторите са били 2000.
 

Преди началото на шествието “ръководители” на различните групи хора, събираха “поверените” им протестиращи около автобусите и им дадоха инструкции. Веднага след това от превозните средства бяха извадени транспаранти и плакати.

Бойко, ти си нашата надежда"

В отговор на репортерски въпроси "Защо сте тук?", повечето протестиращи отговаряха кратко "Без коментар. Така ни казаха." Имаше обаче и по-словоохотливи демонстранти, предимно от ромски произход, които чистосърдечно обясняваха, че не знаят каква е причината да се намират в сряда пред парламента и, че са били докарани организирано с автобуси, платени от община Сапарева баня.

"Бойко, ти си нашата надежда", "Дайте зелена светлина на туризма" и "Борисов, помогнете! Отрежете пипалата на екологичния октопод" – гласяха надписи на издигнатите плакатите.

На един от транспарантите като глава на "октопода" бе изобразен бившият директор на парк "Витоша" Тома Белев, който е сред най-активните противници на промени в Закона за горите.

Някои от плакатите събудиха забравени спомени от зрелия социализъм: “Община Берковица ръка за ръка с община Сапарева Баня” или “Самоков за приемане на закона за горите”.

На президента, който наложи вето на целия закон, бе казано “да не прави политика на жълтите павета”, а посланието към столичните демонстрации, организирани чрез социалните мрежи като флашмоб, беше, че “София не е България”.

"Господа политици, не цапайте белия цвят на снега!" - така председателят на сдружението "Природата за хората и регионите" и консултант на частния инвеститор "Витоша ски" (на чието име бяха кръстени оспорваните текстове в закона) Филип Цанов отговори на въпроса дали на протеста има горски, които са служебно заставени да участват. При повторното задаване на същия въпрос той заяви, че няма да коментира и подчерта, че цветът на протеста е бял, защото символизира чистата природа и искреността на протестиращите, а политиците не трябва да мърсят този цвят.

Концесионерът на ловни стопанства Емил Димитров сред народ

Пред Министерския съвет Цанов призова депутатите да отхвърлят с консенсус ветото над закона, наложено от президента. Ако това не се случи, няма да спираме протестите, ще продължим да блокираме поетапно пътища, ще стигнем и до магистрала "Тракия", закани се консултантът на "Витоша ски".

Той призова екоактивистите да се съобразят с интересите на регионите. "Нека има хляб и за нас. Нека хората ни не работят ангария в чужбина. Желанието ни е за бъдеще и просперитет", заяви още Цанов. Той обясни, че е готов на компромис по текстовете в закона, стига и Тома Белев да отстъпи.

За да подкрепи протеста, пред демонстрантите се появи и заместник-председателят на комисията по земеделие и гори в Народното събрание и основен идеолог на оспорвания закон Емил Димитров. Депутатът, който е концесионер на две големи ловни стопанства и има личен интерес от гласуваните поправки, заяви, че се надява някой да е подвел президента Росен Плевнелиев в мотивите му за наложеното вето. Димитров обясни също, че някой умишлено е подвел и младите хора, които излязоха през миналата седмица на протест срещу промените в Закона за горите.

Аз съм от хората, които са чели най-внимателно закона, няма нито един текст, който противоречи на Конституцията", увери депутатът. По думите му всяка точка от закона е в съответствие с Конституцията.

Парламентарната комисия по земеделие ще разглежда наложеното от президента вето върху закона за горите на заседанието си в четвъртък, съобщи още Емил Димитров.

Междувременно премиерът Бойко Борисов обвини депутатите, че са приели закон, по който няма обществен консенсус и който е различен от това, което е искал МС.

Освен депутати от ГЕРБ, контрапротеста подкрепиха актьорът Тончо Токмачиев и общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев.

бТВ онагледи събитието с кадри от Орлов мост

Междувременно, акумулиралата през последните дни доста сериозна доза обществена неприязън телевизия бТВ успя за пореден път да "взриви" социалните мрежи, след като в обедната новинарска емисия, докато течеше живо включване от протеста в защита на Закона за горите, в ефир бяха показани кадри от блокадата на "Орлов мост" миналата седмица срещу същия закон, но с надпис: "В подкрепа на Закона за горите".

Минути по-късно във Фейсбук започнаха да се появяват множество скрийншотове от ефира на телевизията, придружени от възмутени коментари, че медията си позволява да илюстрира организиран от ГЕРБ протест в защита на Закона за горите с кадри от спонтанните събирания на младежи против изсичането на гори.

От бТВ коментираха пред Mediapool, че всъщност става въпрос за недоразумение, тъй като са искали просто да покажат повода за събирането на привърженици на строежа на нови ски писти пред парламента.

"В обедната емисия "на живо" беше включването от площада пред парламента – от протеста в защита на промените в Закона за горите. Протестиращите се виждаха ясно отзад – зад репортера Константин Караджов и неговия събеседник. Използваните кадри, за които питате, са от другия протест – против Закона за горите, за да анонсираме с видеопокритие шествието, което предстои вечерта. Тъй като то още не се беше случило, използвахме архивни кадри. От репортажа става ясно кои кадри на живо, и кои са архивни", гласи официалният отговор на медията по повод множество гневни запитвания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?