"Сааб" отхвърли твърденията, че е подкрепяла кампанията на Румен Радев

"Сааб" отхвърли твърденията, че е подкрепяла кампанията на Румен Радев

Твърденията, че шведската компания за отбрана и сигурност "Сааб" е подкрепяла кандидат-президентската кампания на Румен Радев са абсолютно неверни". Така Красимира Стоянова, вицепрезидент в "Сааб", директор за Централна и Източна Европа коментира пред "Дневник" твърденията на депутати от ГЕРБ от дебатите в парламента за доклада на комисията проверяваща процедурата за избор на изтребител.

"Мотивиран е с потупване по рамото, не е взел 5 млн., да не си помислите нещо," каза Антон Тодоров за президента, който като командир на ВВС е ръководил проекта. Владимир Тошев (ГЕРБ) пък зададе риторични въпроси за това как е финансирана кандидатпрезидентската кампания на Радев и "има ли грипенски пари вътре".

"Бих искала да изтъкна, че "Сааб" не подкрепя ожесточената конкуренция и нашият бизнес винаги се е отличавал с високо качество и коректност. Всичко останало е в противоречие с нашите строги стандарти и е напълно недопустимо. Важно е да напомним, че в случая с България говорим за междуправителствено споразумение, което ще бъде сключено без посредници, директно между България и Швеция", каза Стоянова.

Стоянова не е съгласна и с твърдението на депутата Христо Гаджев (ГЕРБ), че тъй като отговорите на уточняващи въпроси зададени от полковник Белкинов са подписани от Lennart Sindahl съветник на CEO в "Сааб", а не от представител на Швеция, това би трябвало да направи офертата невалидна. Гаджев е заместник-председател на комисията за изтребителите. "Нашата оферта отговаря напълно на изискванията, заложени в искането за оферта (Request for Proposal).

"Сааб" е отговорила и на всички допълнителни искания за уточнения", каза Стоянова. Тя поясни, че по отношение на България шведското правителство е сключило споразумение със "Сааб", според което Сааб е трябвало да подготви отговора на искането за оферта и да го изпрати. "Сааб е в постоянен диалог с шведската Агенция за отбранителна аквизиция (FMV) и с шведското правителство относно нашата оферта. FMV и шведското правителство ще се включат активно, когато преговорите по евентуален договор преминат в следващата фаза. Потенциалният договор би могъл да бъде между България и Швеция като "Сааб" ще има функцията на доставчик на шведското правителство. Такава процедура е напълно прозрачна, отчетна и може лесно да се контролира от двете страни по договора", каза Стоянова в отговор на въпроси на "Дневник".

От отговора на вицепрезидента на "Сааб" се разбира, че компанията и шведското правителство ще се запознаят с изискванията, свързани със следващите стъпки от процедурата. Според решението на комисията проектът трябва да бъде гледан отново от парламента, като в надпреварата ще се включи и нов F-16 Viper от САЩ, за който открито лобират от ГЕРБ. "Много е важно процесът да продължи да бъде прозрачен и в съответствие с международните стандарти," заявиха от "Сааб".


Красимира Стоянова каза, че още, че твърденията, че Gripen не е оперативно съвместим с НАТО, са неверни. "Gripen се използва от НАТО в операции в много държави и е на въоръжение в страните-членки на Алианса Чехия и Унгария. Gripen е напълно оперативно съвместим с НАТО. Участвал е в международни операции на НАТО и понастоящем се използва в текущите мисии на НАТО по Еър полисинг над Балтийските държави и Исландия", напомни Стоянова.

Според "Сааб", шведското предложение за нови изтребители Gripen C/D напълно отговаря на националните интереси на България и на региона в сферата на отбраната и сигурността. "Gripen е най-модерният многоцелеви изтребител на въоръжение днес и е най-ефективният по отношение на експлоатационните разходи боен самолет. Швеция може да достави първия изтребител в срок от 18 месеца след подписването на договора.

Времето за доставка безспорно е едно от най-силните конкурентни предимства на шведската оферта. Шведското правителство и "Сааб" са готови да предложат гъвкава схема за плащане в съответствие с възможностите на българския бюджет", каза още Стоянова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?