"Сааб" възобновява серийното производство на автомобили

"Сааб" възобновява серийното производство на автомобили

Шведската компания "Сааб" (Saab) възобновява серийното си производство на автомобили, съобщи в петък собственикът ѝ "Нешънъл Електрик Вехикъл Суидън" ( National Electric Vehicle Sweden – NEVS), който е под контрола на хонгконгската енергийна компания "Нешънъл Модърн Енерджи" (National Modern Energy).

Официалната церемония по възстановяването на автомобилното производство ще е на 2 декември във фабриката в шведския град Тролхетан. Първата машина, която ще слезе от конвейера след няколкогодишно прекъсване, ще е Saab 9-3 Aero.

Тестовият пуск на завода в Тролхетан започна преди няколко месеца. В средата на септември NEVS отчете първия произведен от април 2011 г. насам сааб, който е с бензинов двигател. Очакванията бяха производството да бъде възобновено в китайски завод и това да стане в началото на 214 г.

От края на 1980-те години до 2010 г. "Сааб" бе под контрола на американската "Дженерал Мотърс" (General Motors), която обаче пострада сериозно по време на финансовата криза и през юни 2009 г. подаде заявление за обявяване в несъстоятелност. В рамките на разпродажба на активи през февруари 2010 г. шведската автомобилна компания стана собственост на холандската "Спайкър" (Spyker). Тя обаче подаде заявление за банкрут на "Сааб" през декември 2011 г., а пред юни 2012 г. производителят на коли бе купен от NEVS. В холдинга 78 процента държи "Нешънъл Модърн "Енерджи", която принадлежи на Кай Йохан Цзян – швед с китайски корени, а останалите са на китайската "Циндао Цинбо Инвестмънт" (Qingdao Qingbo Investment).

Споделяне

Още от Бизнес