Саад Харири иска да остане министър-председател на Ливан

Саад Харири

Саад Харири заяви, че иска да остане министър-председател на Ливан, но решението му ще зависи развоя на дискусиите за ролята на ливанското шиитско движение Хизбула в регионалните конфликти, предаде Франс прес.

"Бих искал да остана министър-председател", каза Харири в интервю на френската информационна телевизия Сенюз. "Ливан има нужда от човек, способен да обединява. В годината, в която бях премиер, обединявах ливанците. Може би съм символ на стабилността", продължи той, но добави, че проиранската групировка Хизбула, която е партньор в неговото правителство, не бива повече да се меси в делата на други арабски страни в района.

 

"Искам Ливан да бъде неутрален към всички конфликти. Хизбула е в Сирия, в Ирак, навсякъде, и това е заради Иран", подчерта Харири който даде интервюто на френски език.

Ако Иран и Хизбула приемат неговото предложение, той ще остане на премиерския пост. Но ако откажат, той ще се оттегли. Харири добави, че диалогът с Хизбула е много позитивен.

С подадената от него оставка на 4 ноември в Рияд той каза, че е искал да предизвика шок в Ливан и че е взел това решение самостоятелно, а не под натиска на Рияд. "Всичко, което се случи там, запазвам за себе си", продължи той.

"Водих изключително твърда политика срещу екстремистите, имах много твърда позиция против режима в Сирия. Тези хора никак не ме обичат. Но имам добри служби за сигурност, които си вършат работата", каза Саад Харири.

 

Той не изключи промени в правителството в близко време. "С президента Аун ще вземем решение по този въпрос в следващите дни", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?