Саад Харири отново бе назначен за премиер на Ливан

Саад Харири

Президентът на Ливан Мишел Аун назначи днес мюсюлманския сунитски политик Саад Харири за министър-председател и му възложи да състави ново правителство, което да се справи с най-тежката криза в страната от гражданската война между 1975 и 1990 г., предаде Ройтерс.

Харири получи подкрепата на повечето депутати при консултации с Аун. Той е изправен пред сериозни предизвикателства за съставяне на правителство, което после да предприеме действия за справяне с редица трудности - банкова криза, сриване на валутата, увеличаваща се бедност и значителен държавен дълг. Бъдещото правителство също така ще трябва да води битка с Ковид-19 и да се справи с последиците от разрушителната експлозия в Бейрут.

Предишното правителство на Харири падна от власт преди близо година след протести, предизвикани от недоволство от управляващия елит.

Назначаването на Харири за премиер стана след седмици политически разправии, забавили постигането на споразумение за ново правителство.

Той беше подкрепен от депутатите на своята партия "Бъдеще", шиитската партия "Амал", партията на друзкия политик Уалид Джумблат и други политически формации. Шиитската организация Хизбула каза, че няма да номинира никого, но че ще се стреми да съдейства на процеса. Свободното патриотично движение, което има най-големия християнски блок, заяви, че няма да номинира Харири. Другата главна християнска партия - "Ливански сили", която е противник на Хизбула, също отказа да подкрепи Харири, като каза, че политик ветеран не би трябвало да оглавява планирано правителство от експерти. Хизбула и политическите ѝ съюзници, включително партията, основана от Аун, и шиитската "Амал", имат мнозинство в парламента.

Споделяне

Още от Свят