Саад Харири заяви, че е свободен в Саудитска Арабия и скоро ще се върне в Ливан

Саад Харири

Подалият оставка ливански премиер Саад Харири увери, че скоро ще се върне в Ливан и че е свободен в Саудитска Арабия, където се намира сега. Той заяви това в интервю за близката до неговата партия ливанска телевизия Фючър, цитирано от Франс прес.

"Тук съм свободен. Ако утре поискам да пътувам, мога да пътувам", каза Харири в това свое първо публично изявление от изненадващата му оставка на 4 ноември.

"Ще се прибера в Ливан съвсем скоро, за да задвижа необходимите конституционни процедури", уточни той, имайки предвид оставката си.

Президентът на Ливан Мишел Аун все още не е приел оставката на Харири и казва, че иска да се срещне с него, за да я обсъдят.

По-рано в неделя Аун заяви, че свободата на Харири в Саудитска Арабия е ограничена, а в петък лидерът на ливанското движение Хизбула Хасан Насралла обвини Саудитска Арабия, че държи в плен Харири, който има двойно ливанско и саудитско гражданство.

Харири заяви в интервюто, че Саудитска Арабия иска Ливан да е неутрален в регионалните конфликти, а не да заема страната на Иран, предаде Асошиейтед прес.

Харири посочи, че може да оттегли оставката си, ако движението Хизбула се ангажира да запази неутралитет в регионалните конфликти.

Движението Хизбула е изпратило хиляди свои бойци в съседна Сирия в подкрепа на войските на сирийския президент Башар Асад.

Харири заяви, че правителството на националното единство, което той е съставил преди една година, е трябвало да спазва договорка да не се меси в регионални въпроси. Той заяви, че движението Хизбула, което участва в управлението, не е спазило този ангажимент.

Харири увери, че оставката му е станала по негово решение, отричайки съобщенията, че е бил принуден да напусне поста.

Харири заяви, че оставката му е имала за цел да предизвика "положителен шок" в Ливан и заяви, че влиянието на Иран в страната му вреди на отношенията на Ливан с други арабски страни.

"Не може само аз да правя отстъпки, а другите да правят каквото си искат", заяви Харири.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят