Саакашвили бе осъден в Грузия задочно на 3 г. затвор

Михаил Саакашвили

Съд в грузинската столица Тбилиси осъди в петък задочно бившия президент Михаил Саакашвили на три години затвор за "злоупотреба със служебно положение", предаде Асошиейтед прес.

Той бе признат за виновен, че през 2008 г. е помилвал 4-ма офицери от полицията, осъдени за убийството на банкера Сандро Гиргвлиани, като е пренебрегнал държавната комисия по помилванията.

Според разследването по "делото Гиргвлиани", Саакашвили, тогавашният вътрешен министър Вано Мерабишвили и още редица други длъжностни лица "са прикрили престъпление, извършили са фалшификация на резултатите от следствието, прикрили са участието в престъплението на високопоставени лица и са им помогнали да избегнат отговорност", уточнява ТАСС, цитирайки обвинителния акт.

Саакашвили напусна Грузия през 2013 г. няколко дни преди да изтече срокът на пълномощията му, после живя в САЩ и в Украйна. През май 2015 г. той получи украинско гражданство, а през декември същата година грузинското гражданство му бе отнето. Украинският президент Петро Порошенко го назначи за губернатор на Одеса, но след остри обвинения срещу държавния глава в корупция Саакашвили бе уволнен миналата година и по-късно бе лишен от украинско гражданство, докато бе в чужбина. Той обаче се върна в Украйна през септември 2017 г. и поведе големи протестни акции срещу правителството.

Сегашните власти в Грузия преди време поискаха от Украйна Саакашвили, срещу когото са повдигнати и други обвинения в родната му страна, да бъде екстрадиран, но Киев отказа.

Самият Саакашвили, който в момента е в Украйна, реагира веднага на днешната присъда, като писа във Фейсбук, че тя е "напълно незаконна и противоречи на всички международни, национални норми и на здравия смисъл". "Да съдиш президента за това, че е използвал правото си да помилва, което не може да бъде ограничено по никакъв начин, говори за изцяло политическия характер на това съдебно дело", посочи той.

Споделяне

Още от Свят