Саакашвили: Грузия ще си върне Аджария до две-три години

В настоящия момент Грузия не може да върне Абхазия под своя юрисдикция, заяви грузинският президент Михаил Саакашвили и добави, че тя може да направи това в близките две - три години.

"Пред нас стои важната задача за връщането на Абхазия, но сега ние все още не сме готови за това. Нужно е да обединим всичките си усилия и тогава, в близките две - три години, ще успеем да направим това...", посочи президентът на тържествена церемония по подписването на закона "За статута на Азжарската автономна република във връзка с измененията в конституцията на Грузия", предаде РИА Новости.

По думите на Саакашвили, този закон се явява "фундаментален" за грузинската държавност, тъй като "изключва сепаратизма в Аджария". Саакашвили нарече бившия аджарски лидер Аслан Абашидзе "класически пример за сепаратист", който иска да откъсне Аджария от Грузия.

Под натиска на масови протести преди два месеца Абашидзе бе принуден да подаде оставка и избяга в Русия. При проведените по - късно избори в автономната република спечели партията на грузинския президент Саакашвили, който имаше остър конфликт в бившия аджарски лидер.

В понеделник грузинският президент също така обяви, че Аджария запазва привилегиите, дадени по времето на предшественика му Едуард Шеварднадзе.

"Всички тези привилегии, които Аслан Абашидзе получи от Шеварднадзе, в преходния период ще бъдат запазени в Аджария. Имам предвид митническите и данъчните постъпления в регионалния бюджет, които би трябвало да постъпват в централния. Сега населението на Аджария е в тежко икономическо положение и тези привилегии могат да изправят на крака икономиката на автономията", каза Саакашвили.

Съгласно новия статут на републиката, Аджария ще има свой Върховен съвет и правителство, което, обаче, ще бъде пряко подчинено на централната власт в Тбилиси.

Статутът на автономия позволява на Аджария да приема конституция, да избира Върховен съвет на републиката, да определя пълномощията на правителството си, да решава въпроси за защитата на обществения ред.

Президентът на Грузия обаче може в особени случаи да разпуска и Върховния съвет, и правителството на Аджария. Той също така може да отменя законодателни актове на местното правителство, ако те противоречат на конституцията и законите, приети от централните грузински власти.

Споделяне

Още от Свят