Саакашвили отне дипломатическите паспорти на аджарските лидери

Грузинското министерство на външните работи анулира дипломатическите паспорти на 500 души от отцепническата полуавтономна република Аджария, сред които на лидера ѝ Аслан Абашидзе, на членове на аджарското ръководство и техните семейства, предаде Франс прес.

Анулирани са паспортите на сина на Абашидзе Георгий, който е кмет на аджарската столица Батуми, и на аджарския министър на вътрешните работи Джемал Гогитидзе. Сега те могат да разполагат с документи само на обикновени грузински граждани.

Мярката показва, че напрежението между Тбилиси и Батуми се е запазило въпреки споразумението от миналата седмица между грузинския президент Михаил Саакашвили и аджарския лидер за вдигане на икономическата блокада срещу Аджария, отбелязва агенцията.

В понеделник Саакашвили заплаши отново да наложи икономическа блокада на автономната република, ако властите в Батуми не приложат споразумението и не допуснат опонентите на Абашидзе спокойно да водят кампанията си за парламентарните избори в неделя.

Грузинското външно министерство вече е уведомило всички дипломатически мисии, акредитирани в страната, за анулирането на паспортите.

Саакашвили смята за необосновани исканията на аджарските власти да назначат свои представители на митниците в Ахалцих и пристанище Поти, както и да се прекратят углавните дела, повдигнати от грузинската прокуратура срещу високопоставени служители от автономията.

Отношенията между Тбилиси и Батуми се влошиха рязко на 14 март, когато кортежът на Саакашвили не бе допуснат в Аджария. Властите в автономията казаха, че не са били уведомени от по-рано за намеренията на президента да посети Аджария.

На 16 март Грузия наложи икономическа блокада на Аджария, но след среща между Саакашвили и Абашидзе санкциите бяха вдигнати. Грузинският президент се съгласи на този ход, след като Абашидзе прие да разоръжи действащите в автономията въоръжени формирования, да предостави на грузинския президент възможност за свободно придвижване на аджарска територия и да прекрати преследването на хора заради политическите им убеждения.

Освен това беше договорено Саакашвили да изпрати свои представители на митниците в Сарти и Батуми на аджарска територия, за да контролират приходите.

Споделяне

Още от Свят