Саакашвили планира да обедини опозицията в Украйна

Михаил Саакашвили и Юлия Тимошенко в Лвов

Ден след като си проправи със сила път през граничния пост и се върна обратно в Украйна, бившият грузински президент Михаил Саакашвили каза, че ще обедини опозицията срещу своя бивш съюзник, украинския президент Петро Порошенко и че планира да води кампания в търсене на подкрепа, съобщава Ройтерс в кореспонденция от Лвов.

Саакашвили иска да победи Порошенко на следващите избори, обвинявайки президента в отстъпление от предизборните обещания за изкореняване на корупцията и извършване на реформи, направени по време на протестите на Майдана през 2014 г., свалили от власт тогавашния прокремълски лидер.

За момента изглежда невероятно Саакашвили, който е учил в Украйна и говори свободно украински език, да дойде на власт. Неговото украинско гражданство, дадено му от Порошенко, когато го направи губернатор на Одеса през 2015 г., му беше отнето.

 

Социологическите допитвания показват, че неговата партия - Движение на новите сили - има малка подкрепа.

"Боря се срещу необузданата корупция, срещу факта, че олигарсите контролират отново изцяло Украйна, срещу факта, че Майданът беше предаден", каза Саакашвили на пресконференция в Лвов.

Саакашвили разделя общественото мнение. Поддръжниците му виждат в негово лице безстрашен кръстоносец срещу корупцията, но критиците му казват, че неговата яростна риторика е почти лишена от същина.

Годините на управлението му в Грузия бяха опетнени, според критиците, от неговото монополизиране на властта и от натиска му над съдебната система. Той беше президент на Грузия във времето на катастрофалната петдневна война с Русия през 2008 г. - конфликт, който според критиците на Саакашвили бил резултат от погрешните му сметки.

Саакашвили казва, че не се стреми към президентския пост в Украйна, а иска да издигне на него нов, по-млад политик. Но макар вероятно да не представлява заплаха като пряк противник, Саакашвили би могъл да докаже, че може да бъде ефикасно оръжие срещу Порошенко за влиятелни опозиционни фигури като Юлия Тимошенко, която беше заедно с него на границата в неделя.

В допитванията Порошенко е след Тимошенко, бивш премиер и лидер на една от най-големите опозиционни партии в Украйна.

"Това е брак по сметка между Тимошенко и Саакашвили, но партиите имат различни интереси", казва политическият анализатор Володимир Фесенко. "Тимошенко се опитва да използва тази ситуация с надеждата, че това ще предизвика политическа криза в Украйна и ще доведе до предсрочни избори", допълва експертът.

Отношенията на Саакашвили с Порошенко датират от близо три десетилетия, когато те са били студенти в един и същ университет в Киев и тяхното споделено противопоставяне на Кремъл по-късно ги събра като политици.

Но през ноември 2016 г. между тях настъпи остър разрив, година след като Порошенко покани Саакашвили да бъде губернатор на Одеска област и да помогне за прокарването на реформите. Саакашвили впоследствие напусна поста си, обвинявайки Порошенко в насърчаване на корупцията и се превърна в един от неговите най-гръмогласни критици.

От кабинета на Порошенко казват, че Саакашвили не е успял да извърши промени като губернатор и че неговото украинско гражданство му е било отнето, защото той написал невярна информация в регистрационния си формуляр. Саакашвили казва, че решението е било политически мотивирано. То го остави де факто без гражданство, тъй като Грузия също го лиши от грузинско гражданство.

В неделя вечерта Саакашвили и неговите поддръжници пробиха кордона от граничари, за да се върнат в Украйна от Полша.

"Няма значение кой нарушава държавната граница - онези, които нахлуват от изток или политиците от запад. Те винаги трябва да носят правна отговорност за това", каза Порошенко вчера в телевизионно обръщение. Президентът каза още, че Саакашвили е трябвало да се обърне към украинските съдилища, за да оспори отнемането на гражданството му. "Сега въпросът е от компетенциите на правоналагащите органи и те вече започнаха да действат", каза Порошенко.

Саакашвили каза, че ще посети всички области на Украйна, за да "обедини различните политически сили около общата тема, че ние трябва да имаме демокрация и че не трябва да оставяме олигарсите да господстват".

Откакто Порошенко встъпи в длъжност през 2014 г. процесът на реформи в Украйна върви трудно.

Депутатът реформист Мустафа Найем, едно от лицата на протестите на Майдана и член на партията на Порошенко в парламента, пътува със Саакашвили в неделя и обвини властите в Киев, че се опитват да запушат устата на опонентите.

"Ние не искахме такава страна, когато протестирахме на Майдана", каза той пред репортери. "Ние искахме една страна, в която опонентите, политическите опоненти, имат правото да говорят каквото поискат", допълни той.

Саакашвили може да бъде арестуван. Полицията вече започна криминално разследване на инцидента в неделя, а главният прокурор Юрий Луценко каза, че онези, които прекосявят границата незаконно, ще бъдат съдени.

Киев може да остави на мира Саакашвили, може да го арестува и вероятно да го екстрадира в Грузия.

Саакашвили взе властта в Грузия след мирен бунт, известен като Революцията на розите през 2003 г. Сега 49-годишният бивш президент е издирван по обвинения за престъпления в Грузия. Той твърди, че обвиненията са политически мотивирани.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят