Саакашвили поиска мандатът на мироопазващите сили в Южна Осетия да бъде преразгледан

Грузинският президент Михаил Саакашвили, който обяви, че "определи имперски сили в Русия се опитват да инспирират въоръжен конфликт в Южна Осетия", поиска да бъде преразгледан мандатът на разположените в Южна Осетия миротворци, съобщи Интерфакс.

"До вчерашния ден Кокоити (лидерът на Южна Осетия) имаше пълни инструкции от различни московски кръгове, за да започне кръвопролитна война, но вчера и той, и неговите господари разбраха, че за тях това ще завърши много тежко", заяви грузинският лидер.

В същото време Саакашвили отбеляза, че конфликтът с Южна Осетия е избегнат благодарение на тесните контакти с международната общност и с Кремъл.

Преди това той заяви, че "ако има конфликт, това няма да бъде вътрешеногрузински конфликт, а въоръжен конфликт между Грузия и Русия".

Според него един от основните елементи, подклаждащи конфликта, е руската Държавна дума, която в събота прие изявление, с което обвини Тбилиси в "противозаконни и провокативни действия".

Зад напрежението с Южна Осетия Саакашвили вижда и ръката на Северна Осетия, която е част от състава на Руската федерация.

В събота Саакашвили предупреди Русия да не оказва военна подкрепа на сепаратистите в отцепническия район на Южна Осетия.

Територията бе откъсната от Грузия след краха на Съветския съюз, но грузинският президент заяви, че възнамерява да я върне под контрола на Тбилиси.

Миналата седмица мирните преговори между Русия, Грузия и Южна Осетия приключиха безуспешно, а напрежението продължи да си покачва.

Русия не е признала официално ръководството Южна Осетия, но поддържа тесни връзки с него. Повечето жители на региона през последните години получиха руски паспорти, а руската рубла се налага като основно платежно средство.

Насилието избухна, когато сепаратистките сили откриха огън по грузински войски в село в Южна Осетия, населено с етнически грузинци. Южноосетинците задържаха близо 40 грузински войници, които трябваше да коленичат пред телевизионни камери - нещо, което вбеси Грузия. По -късно по-голямата част от войниците бяха освободени, след като грузинските войски конфискуваха два камиона с руско оръжие, което е трябвало да бъде доставено в Южна Осетия.

Русия и Грузия участват в съвместна мироопазваща мисия в Южна Осетия, но по-рано грузинските власти обвиниха руснаците, че участват активно в контрабандните схеми в Южна Осетия.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?