Саакашвили поиска от Порошенко да му върне украинското гражданство

Порошенко и Саакашвили по времето, когато бяха в отлични отношения

Бившият президент на Грузия и бивш губернатор на украинската Одеска област Михаил Саакашвили се обърна към президента на Украйна Петро Порошенко с молба да му върне украинското гражданство преди втория тур от президентските избори в Украйна, предаде ТАСС.

"Не ви ли стиска да възстановите законността? Да ми върнете украинския паспорт и да ме пуснете в Украйна? Ако не се страхувате, ако наистина сте толкова смел и сте решили да се промените, имате възможност да постъпите така", заяви днес Саакашвили във видеообръщение, качено във Фейсбук.

Саакашвили стана през 2015 г. гражданин на Украйна, но през 2017 г. Порошенко му отне гражданството заради политически разногласия под предлог, че съзнателно е предоставил невярна информация при получаването му, напомня агенцията.

Бившият грузински президент бе експулсиран от Украйна и няма право да се върне там до 2021 г. Саакашвили прикани украинците да гласуват в тазгодишните президентски избори за кандидата Володимир Зеленски, който спечели първия тур на 31 март с 30,2 процента от гласовете. Сегашният президент Порошенко остана втори с 15,95 на сто. Вторият тур е насрочен за 21 април.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?