Саакашвили прие предложението на Зеленски да стане вицепремиер на Украйна

Михаил Саакашвили

Бившият управител на Одеска област и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили прие предложението на украинския президент Володимир Зеленски да заеме поста вицепремиер по въпросите на реформите в правителството на Денис Шмигал, предаде ТАСС.

"Приех предложението на президента Зеленски", каза днес Саакашвили преди срещата си с членове на фракцията на партията "Слуга на народа". Той уточни, че Зеленски му е възложил "да се занимава с преговорите с МВФ", тъй като в Украйна се стигна до "катастрофална ситуация в икономиката".

Саакашвили подчерта, че Украйна се нуждае от много по-голяма помощ от страна на международните финансови институции, като добави, че при това не трябва да се преминават червените линии, без да уточнява какви са те.

"Подкрепям интеграцията на Украйна в международната общност, и естествено, също ускорената интеграция на Украйна в Европа, но според нашите условия", подчерта Саакашвили.

Той се обяви още за нестандартни мерки, за засилване на работата с парламента, ограничаване на влиянието на олигарсите и за освобождаване на украинския бизнес, който според него се намира в момента във феодална зависимост от държавата. Саакашвили разкритикува досегашната политика на Украйна и заяви, че всичко, което се е правило през последните 30 години "в икономически смисъл не работи и трябва да се прави точно обратното". Той обеща също да представи пред украинския парламент "програма за неотложни реформи".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?