Саакашвили се барикадира пред Върховната рада в Киев

Обвиненият в опит за преврат бивш президент на Грузия няма намерение да се предаде сам

Сн. ЕПА/БГНЕС
Киевски полицаи и агенти от Службата за сигурност на Украйна се опитаха отново да задържат водача на украинската партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили, който се е барикадирал в палатков лагер край Върховната рада. Силите на реда обаче отново срещнаха отпор от неговите привърженици и се отказаха. 
 
Няма задържани участници в протеста, уточниха служителите на реда.
 
Във вторник украинските власти издадоха заповед за арест на Саакашвили по обвинение в опит за преврат. Полицията дори успя да го задържи, но негово симпатизанти го измъкнаха от полицейския ван. 
 
Според властите в Киев Саакашлиев е финансиран от Москва. Анализатори смятат, че той едва ли може да формира около себе си мащабно протестно движение. 
 
Негови привърженици съобщиха, че около 6 ч. тази сутрин неизвестни дошли в лагера и "започнали да бият всички". Неколцина били ранени. Протестиращите обвиняват за станалото полицията, а украинското МВР засега не коментира.
 
В сряда Саакашвили, който е бивш президент на Грузия, после губернатор на Одеска област, а сега украински опозиционер, отново призова за свалянето на украинския президент Петро Порошенко.
 
"Обръщам се към Порошенко: какво целите с тези провокации? Недейте да нападате и не карайте хората да се бранят! Това е мирна акция!", добави той. 
 
Саакашвили каза, че е готов да разговаря със следователи, но само в лагера. 
 
"Всички техни опити от самото начало, като започнем от анулираната регистрация на партията ми, отнемането на гражданството ми и вчерашните клевети - това е срамота", каза той. 
 
Саакашвили няма намерение сам да се яви пред властите 
 
Вчера генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви, че Саакашвили трябва да се предаде в срок от 24 часа, след като негови привърженици му помогнаха по-рано същия ден да се изплъзне от полицейски арест. Службата за сигурност на Украйна съобщи по-рано, че опозиционерът е обвинен "в съдействие на престъпна организация". Преди това негов адвокат заяви, че "Саакашвили е обвинен в опит за сваляне на конституционния строй". 
 
Саакашвили няма намерение да се яви днес на разпит в прокуратурата. Това заяви адвокатът му Руслан Чорнолуцки, цитиран от ТАСС.
 
"Той всъщност не е и длъжен да отиде, защото публичното изявление на генералния прокурор от телевизионния екран не е официална призовка за разпит", каза юристът пред телевизия "НюзУан".
 
Връзки с Москва
 
Луценко заяви по телевизията, че прокуратурата разполага с доказателства, че представител на Саакашвили е получил 500 000 долара от украински бизнесмени с връзки с Русия, за финансиране на протести. 
 
Саакашвили вече организира няколко протестни акции в Киев, но те обикновено привличаха не повече от 4000 души, припомня АП. 
 
"Всички протести са били финансирани от чуждестранни олигарси, целящи да завземат властта с незаконни средства", каза Луценко. 
 
Прокуратурата възнамерява да поиска от съда да постави Саакашвили под домашен арест. Анализатори в Киев обаче не смятат, че случаят ще породи достатъчно големи протести, за да станат предизвикателство за Порошенко. 
 
По думите на един от експертите - Володимир Фесенко, "Саакашвили има малък, но забележим брой хиперактивни привърженици, готови за действие. Те могат да вдигат много шум, но повечето украинци се отнасят предпазливо към негативните и непредвидими последици от един нов Майдан". 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят