Саакашвили се съгласи на преки разговори с опозицията

Грузинският президент Михаил Саакашвили покани опозиционните лидери на директен разговор, за да потърсят разрешение на изострящия се от около месец конфликт между властта и опозицията, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът ще се срещне с опозиционерите в понеделник, съобщи за Ройтерс висш правителствен служител, пожелал анонимност.

След безкръвния опит за преврат в танково подразделение във вторник и сблъсъците между полиция и демонстранти в сряда напрежението се засили успоредно със страховете от избухване на сериозни безредици.

Опозицията започна протести от 9 април. Нейните привърженици блокираха булеварди в столицата Тбилиси и поискаха оставката на 41-годишния президент заради управлението, което смятат за недемократично, и катастрофалния военен конфликт с Русия от миналия август.   

В петък председателят на парламента Давид Бакрадзе се срещна с делегация на опозицията, след като влиятелната грузинска православна църква предупреди, че ситуацията в Грузия е взривоопасна и призова за диалог. Опозиционерите обаче
настояваха да се срещнат лично с президента.

Споделяне

Още от Свят