Саакашвили ще е общият кандидат - президент на опозицията в Грузия

Михаил Саакашвили, който беше водач на последните протести в Грузия, довели до оттеглянето на президента Едуард Шеварднадзе, беше излъчен като единен кандидат на основните опозиционни партии за президентския пост, съобщиха световните агенции.

Това съобщи изпълняващият длъжността президент на Грузия Нино Бурджанадзе ден след като парламентът насрочи изборите за 4 януари 2004.

"Решихме на предстоящите президентски избори да имаме един кандидат и той ще бъде Михаил Саакашвили", заяви тя и изрази увереност, че опозиционният кандидат ще спечели изборите.

Пред поддръжниците си в грузинския парламент Саакашвили подчерта, че е подготвен за победа на предстоящите президентски и парламентарни избори. Той допълни, че негов приоритет ще бъде да успокои обстановката в цяла Грузия и да поправи отношенията с Русия, предаде Ройтерс.

Саакашвили е лидер на най-голямата опозиционна партия Национално движение, която поведе националните протести срещу манипулацията на парламентарните избори от 2 ноември, които вчера Върховният съд обяви за недействителни.

Американското правителство планира да изпрати идната седмица в Грузия делегация от представители на редица американски ведомства за преговори с новите грузински власти, информира руската агенция Регнум.

Тази група ще обсъди с временното правителство как можем да им помогнем в подготовката за предстоящите избори и да работим по въпроси от критично важно значение за Грузия, цитира агенцията говорителя на Държавния департамент на САЩ Ричард Баучър. "Ще обсъдим широк кръг въпроси по взаимоотношенията помежду ни, а също и с какво можем да им помогнем в развитието на демокрацията", каза той.

В Тбилиси ще бъде засегната и темата за изграждания на грузинска територия петролопровод Баку-Тбилиси-Джейхан, съобщи Баучър. Новите власти в Грузия вече заявиха, че външнополитическият курс на страната остава непроменен - затова САЩ вземат за основа предпоставката, че в позициите им по петролопровода също няма промяна, подчерта говорителят на Държавния департамент.

Междувременно бившият президент Едуард Шеварднадзе взе днес от кабинета си в сградата на Държавната канцелария свои лични вещи и ръкописи, предаде ИТАР-ТАСС.

Пред журналисти той каза, че е решил да напише голяма статия, озаглавена "Защо Шеварднадзе подаде оставка" и изтъкна, че е смятал да се оттегли още преди няколко месеца. "Поради определени обстоятелства обаче не можех да предприема такава крачка, не беше толкова лесно да се направи това, но в онзи ден, на 23 ноември, когато реших да го направя, това бе единственият изход от създалото се положение", каза Шеварднадзе.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?