Саакшвили увери Станишев, че готви честни избори

"Ще имаме демократични и прозрачни избори", заяви в петък президентът на Грузия Михаил Саакашвили пред журналисти след срещата си с премиера Сергей  Станишев в Батуми, предаде БТА.

Грузинският ръководител отхвърли твърденията на опозицията за масови арести на опозиционни лидери и категорично заяви, че "Грузия не може да направи каквото и да е недемократично". По думите на Саакашвили  нито един опозиционен лидер не е в ареста, а ако някой е попаднал там, то е резултат от гражданските вълнения, при които е имало пострадали полицаи. "Не съветвам никого да напада полицай. Не съветвам никого да не арестува, когато бият полицай, макар да твърдят, че това е насилие", каза Саакашвили и добави, че така е по целия свят.

Той заяви също, че никой не е арестуван за по-дълго време, въпреки, че срещу някои опозиционни лидери - трима или четирима, е имало сериозни обвинения , включително за сътрудничество с чужди разузнавателни служби.

На въпрос за ограничения достъп на опозицията до медиите Саакашвили отговори, че опозицията се явява в тях много по-често от самия него. Той твърди, че опозицията никога не е имала този проблем, не е била възпрепятствана и политическата ѝ дейност. Проблемът според него е в неспособността ѝ да формулира алтернатива и това не е добре за страната.

Премиерът Станишев окачестви разговорите си с грузинския президент като много открити и изрази удовлетворение от факта, че Саакашвили е демонстрирал желание наблюдатели от ОССЕ да пристигнат в страната, за да проследят целия изборен процес от кампанията до вота. Сергей Станишев е получил уверение, че изборите ще бъдат честни и демократични и че от страна на правителството ще бъде направено всички за свободен и равен достъп на всички медии.

В този контекст Саакашвили е информирал българския премиер, че се водят разговори с Европейската комисия, спряната частна телевизия "Имеди" да бъде управлявана по време на предизборната кампания от европейски борд, за да може да има обективност. Саакашвили допълни: Могат да критикуват мен, но не и да призовават към насилие. 

Саакашвили определи България като прозорец на страната му към Европейския съюз и посочи, че "България знае по-добре от всички в Европа как грузинците могат да стигнат до нея", предаде БТА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?