Въпреки че живеещите в едната от тях се барикадираха за кратко

Събарянето на първите ромски къщи в Гърмен приключи успешно

"Само Бойко ще ни спаси", скандираха обитатели на ромската махала

Първият ден от акцията по събарянето на незаконните постройки в ромската махала на Гърмен приключи успешно в понеделник с разрушаването на общо четири къщи, въпреки че обитателите на една от тях за кратко се барикадираха в нея.

Всичко започна около 11.00 часа, когато трябваше да бъде съборена първата от четири къщи за деня. Първо жителите на Гърмен заплашиха, че ще преминат към гражданско неподчинение, ако не бъдат съборени къщите. Преди бутането на първата постройка множество роми се събраха в центъра на махалата и скандираха: "Само Бойко ще ни спаси", съобщава БГНЕС.

После дружно запяха песента: "Моя страна, моя България". Накрая изненадващо се успокоиха и започнаха сами да събарят първата къща. Така в 11.30 часа ромите от махалата сами събориха паянтова постройка, състояща се от една стая. След това започна и изнасянето на покъщнината от втората и третата къща, които също трябва да бъдат съборени. В третата къща обаче обитателите ѝ се барикадираха вътре, като си вкараха покъщнината обратно.

"Искаме да си плащаме данъците, да си узаконим местата. Защо събарят нас, а не незаконните хотели, сред които има и замъци", питаха ромите, заплашвайки да се изнесат на палатки пред общината.

В крайна сметка обитателите от въпросната къща излязоха и тя също бе съборена. Повод за принудителното разрушаване стана избухналото преди месец напрежение между българи и роми в следствие на битов инцидент. Действията бяха анонсирани от регионалния министър Лиляна Павлова в началото на миналата седмица. Тогава тя съобщи, че нито един от собствениците на установените незаконни къщи не е пристъпил към доброволно бутане. На 13 юли предстои да бъдат съборени още две незаконни постройки.

За първите сгради е избрана фирма изпълнител и са задействани всички необходими процедури. За останалите тепърва предстои да се направят огледи и оценка колко ще струва събарянето. Това са постройки, за които веднъж е издавано решение, че са незаконни, но те не са били премахнати, впоследствие собствениците им са ги надграждали и достроявали и затова сега процедурите по описването им трябва да започнат наново.

В понеделник жителите на ромската махала са събрали подписка, която ще бъде внесена за разглеждане. С нея молят да получат отсрочка в рамките на два или три месеца, за да могат да узаконят постройките си или да намерят къде да живеят.

"Уловката е тука, тоест измамата, че продавайки им общинска земя, земеделска, подчертавам земеделска, живеещите тук роми са били излъгани, че могат да строят", коментира пред БНР заместник областният управител на Благоевград Асим Адемов, който е бивш общински съветник от Гърмен.

Според него бившият кмет Ахмед Башев е измамил хората, а настоящият – Минка Капитанова, е дезертирала от проблема. Адемов заключи, че проблемът с незаконното строителство в ромската махала на Гърмен е създаден умишлено.

Споделяне

Още по темата

Още от България