Пострадалите от наводненията се нуждаят от вода, хигиенни материали, храни, бельо

Събарят опасни сгради в "Аспарухово", свлачища заплашват други

Бедственото положение в Добрич е отменено

Сн. БГНЕС

Паника цари сред жителите на десетки домове, за които преди ден стана ясно, че ще бъдат евакуирани заради опасни свлачища във варненския квартал "Аспарухово” след потопа в края на миналата седмица, предаде бТВ в сряда.

 

Локални свлачища в квартала има на улиците "Найчо Цанов”, "Розова долина”, "Маркови кули” и други.

 

Продължава събарянето на опасните постройки в квартала, съобщи пред "Фокус" кметът на Варна Иван Портних. Процесът ще отнеме вероятно два-три дни. Продължава евакуацията на жители. До вчера 108 къщи са били обект на евакуация. В тези жилища по регистрация има над 950 души.

 

Продължава работата с екипите на "Геозащита” и БАН по оценка на свлачищните процеси в района на квартала. Сградите с конструктивни нарушения вече са идентифицирани., предстои да бъде окончателно прецизиран и списъкът с къщи, които се намират в застрашени от свлачищни или срутищни процеси райони, за да бъдат евакуирани и хората от тях.

 

Кметът съобщи, че е започнало миене на улиците, които в значителна степен вече са освободени от калните наноси. Извършва се пръскане срещу комари, продължава и дезинфекцията на общинските сгради, както и на останалите, които са почистени от тинята. Този процес ще продължи във всяка къща и всяка улица.

 

Според Портних най-притеснително е нивото на подпочвените води, което все още е високо.

 

Междувременно експерти ще търсят варианти за укрепване на свлачищата и обезопасяване на районите около деретата в "Аспарухово”. Пред бТВ геолози обясниха, че пукнатините наоколо показват, че и в момента свлачищата се движат.


Над 20 бежанци-доброволци ще заминават с автобус на Българския Червен кръст /БЧК/ за Варна, за да помогнат на пострадалите от наводненията, съобщиха от БЧК в сряда. Бежанците ще тръгнат от приемателния център за временно настаняване в Харманли.


В момента пострадалите от наводненията имат нужда от минерална вода, спално бельо и нови одеала, пакетирани храни за пряка консумация, хигиенни материали, почистващи и дезинфекционни препарати, гумени ботуши, чували за смет, ръкавици, инструменти за почистване, метални кофи, пелени за еднократна употреба.

В пунктовете на БЧК има достатъчно количество дрехи и обувки, посочват от организацията.

Продължава набирането на средства в банкова сметка - УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД, BG64UNCR76301078660913, UNCRBGSF /За пострадалите от наводненията в страната/. Средства се набират и чрез изпращане на благотворителни sms на цена 1.00 лев на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори. Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез он лайн дарения, направени чрез интернет страницата на организацията.

Подробна информация за набраните средства, дарителите и нуждите в пострадалите райони е публикувана на www.redcross.bg. Средствата ще бъдат разпределени от Обществен съвет с
представители от държавни ведомства и медии.

 

АЕЦ "Козлодуй” се присъединява към инициативата на Министерството на икономиката и енергетиката за подпомагане на засегнатите селища в Североизточна България, съобщиха от елетроцентралата. Атомната централа се отзова на нуждите на пострадалите и координира действията си с местния център на БЧК в град Добрич. Два тира с общо 45 500 литра минерална вода ще бъдат доставени в петък там и незабавно ще бъдат разпределени сред нуждаещите се граждани.

 

Общо 43 служители на "Булгартрансгаз" са се включили от сряда в доброволческите акции за възстановяване на щетите, нанесени от наводненията в община Добрич, посочват от дружеството. Всички разполагат с необходимото лично оборудване, предоставена им е техника – помпа с авариен агрегат и пожарни шлангове.

 

За нуждите на хората, останали без дом, АЕЦ „Козлодуй” спешно ще закупи големи военни палатки, които ще бъдат доставени в Добрич и Варна.

 

"Два екипа на Планинската спасителна служба (ПСС) със специално обучени кучета се включват се включат в издирването на дете, което все още е в неизвестност. Спасителните екипи са от град Троян и Пловдив”, съобщи директорът на Червения кръст Христо Григоров.

 

Детето, от което все още няма и следа, е 6-годишният Марин. Във вторник негови роднини блокираха за кратко пътя към квартала в знак на протест. Те поискаха намирането на момчето или тялото му да стане приоритет на местната власт и екипите на институции и доброволци, които работят по възстановяването на района след потопа.

 

В понеделник при разчистването на част от квартала бе намерено тялото на другото издирвано дете – 3-годишната Жана.

 

Правителството одобри в сряда отпускането на по 10 хиляди лева еднократна помощ на семействата, загубили близък човек в опустошителните наводнения във Варна и Добрич. Помощта ще се изплаща по постоянен адрес от Агенцията за социално подпомагане.

 

Бедственото положение в Добрич е отменено

Бедственото положение в Добрич е отменено, съобщиха от общината за издадената заповед от кмета Детелина Николова.

След пороя в нощта на 19-и срещу 20 юни аварийно-възстановителните работи в града продължават. Започва дезинфекция на почистените от наносите къщи, производствени сгради и дворове.

Тази сутрин са дезинфекцирани участъци от булевард "Русия", района на автогарата, паркинги на хипермаркети, жилищен комплекс "Югоизток", част от алеите в градския парк "Свети Георги" и други открити пространства. Обработката се извършва със специализиран автомобил с моторна пръскачка.

Веднага след стабилизаране на времето ще започне и обработката на наводнените площи срещу комари.

 

От община Добричка апелират да бъдат подпомогнати хората в най-засегнатите от пороя на 20 юни села. Има нужда от почистващи препарати, ръкавици, спално бельо, дрехи и обувки, съобщават от кметската управа. Даренията ще бъдат разпределени сред най-пострадалите в селата Славеево, Пчелино, Батово, Полковник Минково, Дончево, Опанец, Драганово, Богдан, Одринци, Ново Ботево, Карапелит, Бранище. В общината е изграден пункт за събиране на даренията.

Пострадалите от наводнението в Добрич също се нуждаят от постелки, завивки, хавлии, перилни препарати и консумативи за лична хигиена - сапуни, четки и пасти за зъби, апелират от общината. Хранителни продукти се приемат за трайна пряка консумация.

 

Ден на траур в община Никола Козлево заради две удавени деца

 

В община Никола Козлево е обявен ден на траур в сряда заради двете удавени деца.

 

Инцидентът стана на 23 юни в язовир "Каравелово" край село Цани Гинчево. Загиналите са 14-годишният Георги Георгиев и 16-годишният Иван Иванов.

 

Националният флаг пред административните сгради в общината ще бъде спуснат наполовина. Препоръчва се предварително организираните официални събития, с изключение на тези от личен характер, да бъдат отложени или отменени заради деня на траур.

 

Обявеното бедствено положение заради пороите в района остава в сила. В селата Пет могили и Векилски все още няма вода.

Споделяне

Още по темата

Още от България