"Събеседници" на Красьо подават оставки като членове на ВСС

"Събеседници" на Красьо подават оставки като членове на ВСС
Стойко Стоев и Иван Димов очаквано подават оставка като членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). По-рано стана известно, че те са поддържали контакти с разследвания Красьо от Плевен, за който има съмнения, че е търгувал гласове във ВСС и уреждал магистратски назначения. Пламен Стоилов, третият член на ВСС, който е имал телефонен контакт с "черничкия човек с ланците", излезе в отпуск докато комисията във ВСС реши дали има нарушение на етичните правила.

В специални изявления Стоев и Димов заявиха в четвъртък пред колегите си, че не виждат нещо нередно в своите действия. И двамата казаха, че подаването на оставки е достоен акт и цели да не се хвърля повече съмнение върху ВСС.

Главният прокурор Борис Велчев коментира, че няма доказателства за корупция срещу двамата, но и че "оставките са били единствения възможен изход". "Понякога не е достатъчно да не правиш нещо лошо. Много е важно да изглежда, че не правиш нещо лошо. Това, което се случи изглежда много зле", каза той. Според него Пламен Стоилов не бива да подава оставка, защото разговорът му с Красьо е едва 5 секунди.

Правосъдният министър Маргарита Попова не взе отношение с мотив, че оставките са начало на процедура, която тепърва започва. 

Стойко Стоев, който влезе в съвета с протекцията на НДСВ, декларира, че иска да излезе с неопетнено име и смята да го постигне. Той изтъкна заслугите си по написването на Етичния кодекс на българския магистрат. След това заплаши със съд медиите, които напишат, че е замесен в "корупционен скандал", защото той не смята така.

За наличие на нерегламентирани контакти говорят от Съюза на съдиите в България, ДСБ, БСП, а външният министър Румяна Желева определи случващото се като "обезпокояващо".

Стоев обаче заяви, че не вижда проблем в своите контакти. Той изнесе и лекция по журналистика на присъстващите представители на медиите.

"Внимавайте с акцентите"

"Внимавайте с акцентите!", предупреди Стоев журналистите.

Той декларира желанието си да се върне на предишната си работа като апелативен съдия, защото "не е извършил нищо нередно". Преди това да стане тема на обсъждане във ВСС, Народното събрание трябва да гласува неговата оставка.

Димов, също избран от парламентарната квота, но по предложение на ДПС, заяви, че досега е работил за изваждането на българската съдебна система от международната изолация. "Не смятам, че съм нарушил правилата като съм контактувал с един български гражданин, както съм контактувал и с много други", заяви бившият председател на Окръжен съд – Сливен, който в публичното пространство нашумя още и като "първи частен съд".

Скандалът "Красьо" избухна през юли, след като членът на ВСС Иван Колев описа въпросната персона като "черничък човек с ланци", който пазарува гласове в съвета срещу 200 000 евро. Проверката на прокуратурата установи, че зад това име се визира 27-годишният Красимир Георгиев.

След като подаде оставка, Стоев заяви, че Иван Колев е занимавал ВСС с клюки.

Няма връзка между Стоев и пари

"Аз не мога да отговарям за действията на трето лице", заяви подалият оставка член на ВСС в отговор на въпрос как може да обясни множеството контакти на Красимир Георгиев сред магистратите, някои от тях кандидати за шефски постове.

Стоев отново потвърди, че е посъветвал Иван Колев да разкаже за Красьо, след като е чул в асансьора какво е чул неговият колега. След като Колев последва този съвет и даде публичност на скандала, главният прокурор заяви, че това е блокирало възможността да се установи дали наистина има корупция във ВСС.

Стоев каза, че срещу него няма разследване и Борис Велчев никога не е съобщавал за разговори на тема "кадруване и пари" с Красьо. Магистратът заяви, че ще съдейства на прокуратурата и на комисията във ВСС да се установи истината. Той подаде оставка седмица след като името му бе свързано с "черничкия човек с ланците", но заяви, че е взел това решение "на третата секунда" след като е чул Борис Велчев.

Стоев мотивира забавената оставка с това, че е искал да чуе какво ще се изприказва. Преди седмица той заяви, че би подал оставка и при най-малкото съмнение в морала му, но не вижда скандалът да поражда такива съмнения.

За оставки във ВСС призоваха в началото на седмицата от Съюзът на съдиите, както и ДСБ. Дясната партия призова управляващите от ГЕРБ да вземат отношение по скандала и да се заеме със спешни реформи в съдебната система.

Една от най-сериозните критики на ЕС към съдебната власт у нас е именно за съмнителната кадровата политика. Независимо, че висши магистрати като шефа на ВАС Константин Пенчев, като и Съюзът на съдиите и граждански организации от месеци говорят за уредени кадрови назначения и за нерегалментирано вмешателство на "приятелски кръгове" и "големи адвокатски кантори", досега всичко е в кръга на общите приказки.

В кръга на общите приказки остава и скандала "Красьо". От прокуратурата все още не са установили несъмнено корупционно престъпление при множеството контакти на плевенския бизнесмен с магистрати и политици. Засега е известно само, че 27-годишният бизнесмен с минимални доходи и голямо влияние Красимир Георгиев е помагал безкористно на над 15 кандидати за шефове в системата. Трима от тях са получили желаните постове.

Зам.-председателят на НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев призна, че поддържа връзки с Красьо, който е работил, но не без заплащане, за предзиборната кампанията на партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България