Събирането на 30% от парите на КТБ би било успех, смята банкерът Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян

Събираемост на 30% от парите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) би било голям, смята главният изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян, който е и зам.председател на управата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Прогнозата му е на базата на световния опит с фалирали банки.

"Надали ще се съберат 5 млрд. лв. Хората, които чакат нещо, няма да го получат или ще получат малко", каза банкерътпред БНТ.

По думите му "има огромни пари, които са разпилени - проектът "Бареков", проектът ТВ7, индустриални начинания, в които са харчени безогледно пари, т. нар. касов дефицит от 200 млн., което са касови плащания на някакви хора около нас..."

Около 8000 вложители в КТБ очакват да получат парите си.

Помолен да коментира предложените от Министерството на финансите промени промени в т. нар. закон за офшорките Хампарцумян посочи, че с нормативни промени не могат да се решават етични проблеми.

Преди дни Министерството на финансите представи за публично обсъждане промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с офшорни дружества, с което отваря вратата за бизнес в офшорки в 14 сфери.

"Не офшорната регистрация е проблемът, а какво се крие", каза Хампарцумян. Той посочи, че зад офшорните регистрации на фирмите стои желанието на собствениците имената им да не се знаят по някаква причина, като това може да бъдат бизнесмени, действащи или доскоро действащи политици.

"Ако опитваме да решаваме етични, морални или пиарски проблеми със закон, едва ли ще е успешно", смята банкерът.  

Според него кризата на азиатските борсови пазари няма да се отрази върху българската икономика. Всяка криза е и възможност за бизнеса, допълни Хампарцумян.

Той увери, че българската банкова система е стабилна и ще издържи предстоящите стрес тестове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?