Събирането на групата "Николов-Стойков" в съда се отлага

Събирането на групата "Николов-Стойков" в съда се отлага

Делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков, което се следи внимателно от ЕС, може да затъне в абсурдни процедури и да спре за неопределено време. Председателят на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев съобщи в петък, че смятат да изпратят преюдициално питане по случая до Съда на Европейските общности (СЕО) в Люксембург. Той отказа да уточни за какво точно ще е питането, но най-вероятно то ще е свързано със спецификата на обвинението. Подобна практика се прилага при затруднения в тълкуването на европейските норми.

Все пак от думите на Колев стана ясно, че ще се обърнат до СЕО заради източването на евросубсидии. Докато съдът в Люксембург не даде отговор, обаче делото в България се спира. По принцип подобни отговори отнемат по няколко месеца.

Проблемът обаче е, че България не може да се обърне към съда в Люксембург с преюдициално запитване по наказателни дела. Както напомня специализираният портал "Правен свят", до момента България не е подписала декларация, че признава компетентността на съда в Люксембург да се произнася с преюдициални заключения по наказателни дела. Това може да стане, когато кабинетът внесе в Народното събрание законопроект за такава декларация и парламентът я приеме. Другата възможност е, ако страните от ЕС приемат Лисабонския договор, защото в него има клауза, според която това изискване отпада и всеки национален съд ще може да се обръща към СЕО.

Обвинителният акт за пране на пари срещу Людмил Стойков, наречен от Георги Колев галено "Люси Стойков", и подсъдимият за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД Марио Николов беше внесен през август в съда. Заседание по това дело все още не е имало.

Наблюдаващият делото прокурор Андрей Андреев заяви, че не вижда причина да бъде изпращано питане до съда в Люксембург.

Предисторията

През май т.г прокуратурата призна, че група "Николов -Стойков", чието разследване започна след сигнал на ОЛАФ преди две години, все пак съществува. Връзката между двамата бизнесмени се оказа регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентъпрайсис".

Чрез съдебна поръчка от САЩ обвинителите получиха данни, според които цялата субсидия по САПАРД в размер на 7.5 млн. евро, получена от фирмите на Марио Николов и приближените му, е превъртяна през офшорката.

От там парите са "инвестирани" в курортния комплекс "Дюни", чийто бивш официален собственик е Людмил Стойков, известен и като спонсор на президента Първанов.

За източването на тези средства от САПАРД вече се води дело срещу Марио Николов и още осем лица. По това дело Людмил Стойков не е подсъдим, въпреки че преди 2 години и половина престоя за кратко в ареста.

Тогава групата "Николов-Стойков" бе "разделена", но с обвиненията за пране на пари, прокурорите ще я съберат в съда. Кога обаче ще стане това, зависи от съда в Люксембург, ако СГС все пак реши да отправи запитване.

Според прокуратурата през "Кингстън ентъпрайсис" са били превъртени други 15 милиона евро, които птицекланица "Чубра" е дала за закупуване на софтуер за "гушене на патици". В предприятието дял има Марио Николов.

По този казус се води отделно трето дело. За установяване на фактите все още се чака експертиза от САЩ. Предварителните данни по случая са предоставени от офиса на ФБР в България.

При ревизията на "Чубра" се установило, че софтуерът за "гушене на патици" представлява празен диск за един лев.

Прокурорските екипи, работещи по групата "Николов-Стойков", са стигнали до извода, че вероятно значителна част от престъпленията, свързани с укриване на данъци, пране на пари и източване на земеделската програма са минавали през "Кингстън ентъпрайсис" и ирландската офшорка "Никформ".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?