Събирането на помощ за Украйна може да бъде възложено на Гърция

Събирането на международната помощ за Украйна може да бъде възложено на Гърция, която в момента е ротационен председател на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Брюксел засега няма информация за провеждане на донорска конференция за Украйна, възможно е с това да се заеме председателстващата Съвета на ЕС през първото полугодие на 2014 година, Гърция, посочи пресслужбата.

Във вторник в Страсбург на сесията на Европейския парламент европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че е възможно да се проведе международна конференция за събиране на помощи за Украйна, доколкото собствените финансови ресурси на ЕС са предназначени на първо място за страните членки. Той допълни, че преди да се говори за икономическа помощ е необходимо страната да се стабилизира в политически план, а след това - в икономически.

"Европейската комисия е готова да предостави финансова помощ на Украйна, когато бъде намерено политическо решение и заработи правителство, включващо всички политически сили", подчерта Оли Рен.

"Няма какво да добавим към казаното от еврокомисаря", посочи в сряда говорителят на Оли Рен, Саймън О'Конър.

Русия трябва да бъде привлечена в търсенето на решение за Украйна. Това заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Оливие Баи. Той посочи, че ЕС работи и се съобразява със своите партньори в оценката каква краткосрочна и дългосрочна подкрепа може да окаже на Киев. Баи не се ангажира с никакви срокове, суми и възможности, които биха били предоставени на Украйна.

Не бих потвърдил нито сумите, нито възможностите, като например организирането на донорска конференция, които се споменават често напоследък, посочи говорителят.

Усилията ни са насочени към осигуряването на подкрепа за Украйна в пътя ѝ напред, а по списъците за онези, които ще бъдат обхванати от санкциите на ЕС, още се работи, заяви в отговор на въпрос Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

В понеделник новата власт в Украйна оцени необходимостта от чуждестранна помощ на 35 милиарда долара.

САЩ и ЕС са на мнение, че основен канал за предоставяне на международна финансова помощ на страната трябва да бъде Международният валутен фонд (МВФ) при условие, че Киев изпълни всички изисквания на фонда. От началото на седмицата редица европейски политици призоваха и за активен диалог с Русия в рамките на усилията за стабилизиране на обстановката в Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа