Събитията в Източна Украйна. Кой е виновен и какво да се прави?

Събитията в Източна Украйна. Кой е виновен и какво да се прави?

Засилването на сепаратистките нагласи в Източна Украйна стигна дотам, че проруски активисти провъзгласиха "Донецка народна република" и привържениците ѝ призоваха руския президент Владимир Путин да изпрати на украинска територия военен контингент.

Очаква ли се пълномащабно нахлуване на руски войски в Украйна и какво трябва да направи властта в Киев, за да намали напрежението в региона? Украинската редакция на Би Би Си отправи тези въпроси към руския политолог Станислав Белковски и към

бившия началник на управление "Военно контраразузнаване" в Службата за сигурност на Украйна Олександър Скипалски, оглавявал навремето бюрото на ССУ в Донецка област.

Белковски: Путин още не е решил какво да прави с Източна Украйна

Би Би Си: - Представляват ли днешните събития в Източна Украйна повторение на кримския сценарий или са някаква друга политологическа материя?

Станислав Белковски: - Според мен Владимир Путин още не е решил какво да прави с Източна Украйна, но допускам възможността от нахлуване и анексия. Путин е роден под знака на Везните, затова взема всички отговорни решения в последния момент. Засега още сам не е наясно какво ще прави.

Той огласи условията, които трябва да се изпълнят, за да не нахлуе в Украйна - федерализация на страната и обявяване на руския за втори държавен език.

Всеки, който е наясно с Украйна, схваща, че и едното, и другото са неприемливи неща. Но уверил се веднъж, че условията му не се приемат, Путин може да стори абсолютно всичко.

Елитите в Източна и Южна Украйна явно не желаят да минат под управлението на Русия. Никога не бих повярвал, че Ринат Ахметов, Серхий Тарута, Ихор Коломойски или Виктор Пинчук искат да станат руски граждани и да се подчиняват на Русия, защото всички те са свикнали със свободата, която им гарантира вече над двайсет години украинската държава.

Известна съществена част от населението в тези региони обаче иска да е в състава на Русия. Затова според мен нахлуването е реална заплаха.

Владимир Путин естествено не би могъл да задържи в Украйна окупационните войски - няма нито физическите, нито икономическите ресурси за целта. Но ако хората излязат и

посрещнат руската армия с хляб и сол, всичко може да се случи.

Би Би Си: - Според вас местните хора може да посрещнат руската армия с хляб и сол?

С. Б.: - В някои региони - да. В Донецк и Луганск - да, в Днепропетровск - не. В Харков - наполовина. Също и в Одеса.

Затова за Путин днес е належащ въпросът да се признае независимостта на Приднестровието. Има само два начина: първият е да накара Украйна да признае приднестровската независимост, вторият - да окупира Одеска област през Крим.

Би Би Си: - Какво трябва да прави украинската власт при сегашното положение?

С. Б.: - Необходими са решителни действия. На първо място е нужна трезва преценка на ситуацията: без да си прави илюзии, Киев да осъзнае, че заплахата от анексия на Източна и Южна Украйна е реална. Не бива да смята, че Владимир Путин ще се откаже да го прави. Няма да се откаже. Той само чака повод, за да го стори.

Затова Киев трябва, първо, да даде на руския статут на официален език, да успокои рускоезичното население с уверението, че не е застрашено, нито неговите интереси.

Второ, трябва незабавно да потърси Запада, НАТО. Трябва да убеди Барак Обама и Ангела Меркел, че ако не бъде спряна агресията сега, утре вече няма да е възможно.

Те може да повлияят върху елитите в Русия, като наложат санкции на ключови фигури от путинския режим и запорират сметките им. Стига да запорират сметките на Абрамович и всичко бързо ще се промени, защото той е близък приятел на Путин и не е

трупал парите си толкова години, че да ги изгуби заради Донецк и Луганск. Но трябва да се действа решително.

Според мен целта на Путин не е Украйна. За него Украйна е само обект на пазарлък със Запада. Путин иска да докаже на Америка, на Западна Европа, че е лидер от калибъра на Барак Обама - и всъщност точно това прави сега.

Анексията на Крим ли? Дотук добре, но все някъде трябва да спрем. Ако не спрем сега, ще бъде застрашен целият световен ред. Което е твърде опасно.

Би Би Си: - Защо елитите в Източна Украйна, които според вас нямат интерес да се събудят един ден в Русия, не се протипопоставят на това, което става?

С. Б.: - Защото нищо не могат да направят. Убеден съм, че източните елити искат да останат в Украйна, а не да се озоват в Русия, защото Украйна е независима държава, а Русия - авторитарна. Елитите обаче не обръщаха внимание на хората, които се смятаха за руско население, и днес Путин се възползва от това. Тук отговорност носят елитите.

Още не е късно обаче да се действа. Според мен всички елити трябва да се сплотят около идеята, че Украйна е свободна страна, а Русия - авторитарна, и прехвърлянето в Русия означава да изгубят свободата. Но да го направят веднага, защото утре ще бъде късно.

Скипалски: поведението на властта просто ме учудва

Би Би Си: - Дали събитията в източните градове са повторение на кримския сценарий или става дума за друго нещо?

Олександър Скипалски: - Склонен съм да виждам в тях продължение на специалната операция за дестабилизиране на положението в Украйна. Целта е Украйна да се докара дотам, че сама да се разпадне, а щом потрябва, да се понатисне силово.

Позицията на Русия, заявявана като пропаганда пред света, гласи: в Украйна процъфтяват национализъм и фашизъм, държавата не може да формира пълноценен управленски механизъм. Сега са раздробили на части тази парадигма и започват (практическото ѝ осъществяване, бел. на Би Би Си). Прочее, специалната операция продължава, ще продължи и занапред.

Би Би Си: - Защо властта се оказа неподготвена за продължението на тази операция, особено след кримските събития?

О. С.: - Мога само да се чудя защо властта се държи така. Не разбирам защо службите за сигурност - ССУ, МВР, не действат превантивно. Къде гледат всъщност разузнавателните ни структури? Всички журналисти дори знаеха, че (сепаратистите, бел. на Би Би Си) планират по-активни действия за 5-6 април, а ето: силовият сектор не се готви, не минава в повишена бойна готовност, не прави никакви предупредителни оперативни мероприятия. Просто да те е срам да гледаш.

Би Би Си: - Олександър Ефремов (бившият местен губернатор, б. р.) заяви в Луганск, че с хората, барикадирали се в сградата на областната управа, трябва да се преговаря. Други са на противното мнение - призовават да бъдат мобилизирани всички

боеспособни части, за да ги изтласкат със сила. Какво трябва да се направи сега според вас?

О. С.: - Да се щурмува сградата или да се преговаря - това са твърде праволинейни действия, това са простите рецепти. Безспорно, трябва да се приложи целият арсенал (от възможни мерки, бел. на Би Би Си).

Безспорно, да се укрепва физически (силовото присъствие, бел. на Би Би Си). Трябва също да се мобилизират специалисти и политици, които да работят с местното население, да се мобилизират другите ни идеологически и пропагандни възможности.

Безспорно, трябва да пратят там най-добрите експерти от специалните служби, за да откриват, предотвратяват, изтръгват . . . службите разполагат с различни начини да обезвреждат и ликвидират.

Там със сигурност може да има саботаж, затова безспорно е необходима лустрация - да изгонят предателите и да наберат нови, млади момчета.

Какво да говорим обаче, щом за месец и половина успяха да формират Национална гвардия, а върхушката у нас още не знае кого да сложи за командващ! Тук не говорим за Донецк или Луганск, а за Киев! Че може ли да се работи така?

Би Би Си: - Доколко е възможно Русия да използва по-раншното решение на Съвета на федерацията и да реагира на обръщението на самопровъзгласената "Донецка народна република" с изпращане на временен военен контингент в Украйна?

О. С.: - Не ми се ще да споменавам в открити източници всички данни, с които разполагам, за да не накърня националната ни сигурност - но вероятността е голяма.

Би Би Си: - Как може да реагира Западът на сегашните събития в Украйна?

О. С.: - Ако се държим по същия начин, както сега, с всеки изминат ден реакцията на Запада ще бъде по-слаба и по-мека. Щом не можем сами да правим елементарните неща, на Запад също никой няма да ги прави заради нас.

Би Би Си: - Разполага ли властта с нужното време, за да промени тактиката си в Източна Украйна?

О. С.: - Водачите на управляващите партии у нас трябва най-сетне да усетят, че са отговорни, защото всички техни опити да станат президенти може да ни излязат през носа - или ще изгубим Украйна, или народът ще ги погне с метлата, загдето не се

справят с такива неща.

Би Би Си: - Как смятате, защо си мълчат олигархичните елити от Изтока, най-вече Ринат Ахметов? Дали не търсят начин да наложат руските правила в отношенията между власт и олигарси?

О. С.: - Той (Ахметов, бел. Би Би Си) си слага яйцата в различни кошници.

Би Би Си: - Но щом руските войски влязат в Украйна, няма ли да е късно за разпределяне на яйцата по кошници?

О. С.: - Според мен той винаги ще намери общ език.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят