Събитията в Тулуза могат да се повторят в Брюксел или Антверпен

Експерти в борбата с тероризма се опасяват, че трагедия, подобна на тази в Тулуза, може да се случи и в Брюксел или Антверпен, съобщава вестник "Либр Белжик", цитиран от БТА във вторник.

Изданието се позовава на ръководителя на Държавна сигурност, според когото една от възможните мерки за предотвратяването на такава вероятност е забраната на организации като "Шериат за Белгия" (Sharia4Belgium). В публикацията се посочва, че председателят на партията Нов фламандски алианс Барт де Вевер е внесъл в Камарата на представителите на Федералния парламент на кралството предложение за разширяване на законодателството в тази област.

Предвижда се възможност за отнемане на предоставено белгийско гражданство на лице, което проявява екстремистко поведение и за експулсирането му към страната, от която е дошло.

Вестникът припомня, че говорителят на "Шериат за Белгия" Фуад Белкасем (известен също и като Абу Имран) бе осъден през февруари от съда в Антверпен на две години затвор и глоба от 550 евро заради многобройните си изявления, насаждащи омраза.

Организацията се бори за налагането на ислямския закон в Белгия, призовава хомосексуалистите да бъдат избити и дискриминира онези хора, които не са мюсюлмани. Основната дейност на движението се наблюдава в Антверпен, където досега са организирани множество прояви в защита на носенето на бурка, против хомосексуалистите и с призиви за изгаряне на знамето на САЩ.

Службите определят това движение като организация на салафити (крайни сунити), към които се е причислявал и убиецът от Тулуза Мохамед Мера, окачествен като салафит джихадист, противопоставящ се на всичко западно. Според Държавна сигурност мюсюлманите в Белгия са около 600 000, като няколко хиляди от тях са симпатизанти на идеите на салафитите, а няколко стотици са "бойци". Макар и малцинство, тези хора са разглеждани като опасни и са под постоянно наблюдение.

Държавна сигурност предлага Белгия да почерпи от опита на Великобритания, където сходното движение "Шериат за Обединеното кралство" (Sharia4UK) бе поставено извън закона, както и от решенията на Германия в тази посока.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?