Държавният глава Плевнелиев:

Събитията в Украйна показват, че мирът и стабилността в Европа не са даденост

Случващото се в Киев трябва да върне политиците към истинските ни ценности

Събитията в Украйна показват, че мирът и стабилността в Европа не са даденост

Свидетели сме на националистическа и популистка реторика, която поставя под въпрос някои от най-големите постижения на Европейския съюз - общата валута, общия пазар, свободата на придвижване и процеса на разширяване. Това е обявил по време на лекция в Щутгарт президентът Росен Плевнелиев по повод Деня на Европа 9 май, съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

"Наше задължение е да не допуснем краткосрочни политически интереси да подкопаят основите на европейския проект", е заявил той.

Държавният глава е подчертал, че вотът за Европейски парламент, който ще се проведе в държавите-членки от 22 до 25 май, ще определи посоката на развитието на Европейския съюз през следващите 5 до 10 години.

"Най-могъщото оръжие на Европа е нейното единство и това, че всеки е важен. Няма да бъдем силни, ако се разделим на център и периферия и градим Европа на две или повече скорости. Ако за някои Балканите са периферия на ЕС, то за други, като Русия, те се намират в центъра на стратегическите интереси. В нашите все още млади демокрации, ако бъдем оставени без подкрепа, е възможно целият регион да бъде върнат назад в демократичното си развитие и да загуби някои от най-големите си постижения Една нова, втора, фаза на демократичното развитие на Югоизточна Европа трябва да бъде подкрепена", каза Росен Плевнелиев, съобщава сайтът на президентът.

Той е предупредил, че забавяне на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани ще направи региона по-уязвим за дестабилизиращи влияния от фактори извън евроатлантическата общност.

"Югоизточна Европа има повече нужда от "меката сила" на ЕС. Можем да се гордеем с това, че нашите общества преминаха успешно през една огромна социална и политическа трансформация, но Балканите все още са нестабилни и уязвими на влиянието на външни сили", заяви Плевнелиев, който определи като най-големия успех на страните от региона стабилното им завръщане към пътя на демокрацията и европейските ценности.

"Събитията в Украйна ни показаха, че не можем да приемем мира и стабилността в Европа за даденост. Като част от ЕС и НАТО една страна не трябва да си изгражда фалшиво чувство за сигурност, защото вече виждаме ясни признаци за промяна на демократичния ландшафт в Централна и Югоизточна Европа. Само чрез едно задълбочено евроатлантическо партньорство регионът е в състояние да се защити от негативно развитие. Инструментите за това са изграждането на работещи държавни институции, активно гражданско общество и интензивна икономическа и политическа интеграция в Европа", подчертава Росен Плевнелиев.

В лекцията си президентът очертава икономическите предимства за България от членството в Европейския съюз. "Но идеята за един общ Европейски съюз излиза далеч извън рамките на икономическите и финансови измерения. Обединена Европа бе създадена от желанието на народите да живеят в мир. След Втората световна война виждаме едно драстично подобрение на благосъстоянието на населението такова, каквото никога преди това не е имало в Европа. Възможно е напоследък да сме изгубили фокус, но руската агресия в Украйна трябва да върне всички европейски политици обратно към нашия общ фундамент и истинските ни ценности", каза още държавният глава в Щутгарт.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?