Съборът на Кехайов избира втори шеф на БЛС

Съборът на Кехайов избира втори шеф на БЛС
Свикан от шефа на Българския лекарски съюз (БЛС) Андрей Кехайов събор на представители на съсловието започна в неделя в Сандански, съобщиха от пресцентъра на организацията.

Седмица по-рано на събор, насрочен от здравния министър Евгений Желев, бе избрано ново ръководство на организацията, но Кехайов отказва да приеме тези решения и да се оттегли, въпреки че мандатът му изтече още миналата година и той упорито отказваше да свика легитимен събор на БЛС. Това принуди депутатите да предприемат законова поправка, позволяваща на здравния министър да свиква организацията .

На собствения си събор, в който били заявили участие повечето от лекарските колегии, Кехайов ще изнесе отчетен доклад за изминалия период. Ще бъде представен и финансов отчет. По информация на контролирания от кехайов пресцентър на БЛС участниците във форума ще изразят становище за редовността на резултатите от свикания миналата седмица от министъра на здравеопазването форум, при положение, че и до момента седем колегии не са издължили членския си внос. Това ги лишавало от право на глас, посочват от БЛС на Кехайов.

“Въпреки сериозните финансови задължения на тези колегии, към момента активите на БЛС възлизат на над 10 милиона лева“, пише още в съобщението.

Провеждането на този събор е задължение на Управителния съвет на БЛС, каза Кехайов, цитиран от БТА. “За голямо съжаление, министърът, превишавайки административните си правомощия и облечен във властта си, помисли, че е над законите и свика събор, като по този начин създаде условия за разцепление в средите на българските лекари“, допълва оспорваният лекарски шеф. По думите му 39 делегати и лекари са завели жалба срещу заповедта на министъра на здравеопазването, която трябва да се гледа от петчленен състав на Върховния административен съд.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?