Съборена е сграда от ученическия лагер в Равда въпреки съдебен спор

Просветното министерство ще сезира прокуратурата по казуса

Разрушаващият сградата багер, сн. МОН

Двуетажна сграда от бившия ученически лагер в Равда е била съборена в неделя след заповед на кмета на Несебър, която е била  издадена на 25 април въпреки водените от просветното министерство съдебни спорове за собствеността на терена с лица, претендиращи реституционни права. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката, откъдето заявиха, че още в първия работен ден на идващата седмица неговото дружество "Ученически отдих и спорт“, което стопанисва имота, ще сезира Районната прокуратура в Несебър за самоуправство на територията на бившия ученически лагер.

От ведомството посочват, че около 9 часа на 30 април 2017 г., багер започнал да разрушава бившия спален блок номер 4, който е бил с площ от 306 кв. м.

На мястото на инцидента пристигнал с полиция представителят на "Ученически отдих и спорт" (УОС) Емануил Райчев, който ръководи звено „Експлоатация на почивни бази” – Бургас.

Показана им била заповед на кмета на община Несебър за събаряне на постройката, която обаче не е била връчена на УОС. Вместо това е предприето предварителното ѝ изпълнение и на дружеството е отнета възможността да я обжалва в законово установения срок.

От няколко години ученическият лагер в с. Равда не се използва по предназначение заради съдебни дела във връзка с реституционни претенции за собствеността на земята. До момента съдът е отказвал реституция заради наличието на постройки и инфраструктура върху имота, посочват от просветното министерство.

Съборената сграда "Спален блок №4” е предмет на съдебни спорове по няколко дела, като по едно от тях на 25 април 2017 г. е назначена съдебно-техническа експертиза със задача на вещото лице – конструктор, да оцени и определи състоянието на сградата. Само пет дни по-късно обаче тя е разрушена изцяло. 

УОС ЕАД ще настоява пред прокуратурата да разследва обстоятелствата по разрушаването на спален блок №4 и при наличие на престъпление да потърси отговорност на виновните лица, както и да присъди обезщетение на дружеството.

Държавното дружество ще заведе дела и срещу заповедта за разрушаване на сградата,  срещу допуснатото предварително изпълнение на тази заповед, както и за възстановяване на предишното състояние на сградата. Отделно срещу общината ще бъде образувано дело за нанесени имуществени вреди на УОС ЕАД.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?