БХК осъди разрушаването на единствените домове на хората и им обеща правна помощ

Съборени са всички незаконни ромски къщи в Аязмото

Кметът предлага настаняване в общински жилища или откупено право на строеж като социално слаби

Всички 55 незаконни постройки в старозагорския квартал "Лозенец" завзел части от парка Аязмото, вече са съборени, съобщиха от общината в Стара Загора. Два дни продължи акцията, която в понеделник доведе до сблъсъци между органите на реда и ромите, които не желаеха да освободят домовете си, барикадираха се в тях или се покатериха по покривите им.

Във вторник обаче обстановката в квартала бе по-спокойна, а кметът на Стара Загора Живко Тодоров предложи на останалите без покрив над главата си хора настаняване в общински жилища или да си откупят право на строеж на имоти в кв. "Три чучура север", като дори може да ги вземат на преференциални цени, ако се регистрират като социално слаби

Разрушаването на единствените домове на хората в квартала бе осъдено от Българския хелзински комитет. Организацията посочи, че общината няма право да разрушава единствените домове на семейства, в които те живеят от много години, без да осигури алтернативен подслон за децата, възрастните, хората с увреждания, крайно бедните и другите уязвими, защото домовете, които властта сега разрушава, са съществували трайно с нейното мълчаливо съгласие. "Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки от там, допълват от БХК.

Живко Тодоров каза, че са проведени разговори с ромите и са им представени възможности как да построят нови законни жилища. "Няма как да останат на това място, те го разбраха и пожелаха да тръгнат по законовата процедура и сега предстои общината да ги упъти как", каза той.

Кметът уточни, че все още няма подадени молби от останалите без дом за ползване на общински жилища. Тодоров обясни още, че община Стара Загора ще кандидатства по проект за 1,5 млн. лв. за изграждането на канализация и инфраструктура в кв.“Лозенец“, за да живеят нормално онези, които имат законни жилища в квартала. Терените под съборените сега къщи пък ще бъдат залесени, тъй като са част от парка Аязмото

Община Стара Загора е в процес на подготовка на втория и третия етап на премахването на останалите 300 незакони къщи в парк Борова гора, което може да стане до края на годината, каза още кметът.

Във вторник в квартал "Лозенец" полицейското присъствие остава засилено, след като цяла нощ патрулни коли и засилен полицейски наряд пазеше имуществото и покъщнината от съборените домове.

Много от останалите без покрив роми от махалата пък се захванаха да разчистват руините с цел да отделят годните за нова употреба строителни материали. Останалите отпадъци ще бъдат почистени от фирмата, съборила постройките.

Някои от хората заявиха, че нямат намерение да напускат определената за парк територия и ще градят домове на същото място с останалите строителни материали. Други обаче изразиха готовност да се възползват от предложението на общината за откупено право на строеж. В района имаше и хора, чиито къщи подлежат на събаряне във втория и третия етап на премахване на незаконните постройки. Те изразиха готовност сами да премахнат домовете си и да ги изградят на друго място.

От БХК заявиха, че "непоследователното, безцеремонно поведение на властите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите – правото им на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в бездомници". Организацията допълни, че "достойната за презрение акция представлява нарушение на Европейската конвенция за правата на човека" и пхрипомни, че държавата е била осъдена от Европейския съд по правата на човека преди две години за опитите на Столичната община да разруши незаконните ромски постройки в кв. "Баталова воденица" през 2005 и 2008 г.

Българският хелзинкски комитет заяви също, че ще предостави правно представителство на засегнатите, които се обърнат към нас с цел завеждане на дела срещу държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България