Съботни занимания за будни и изоставащи деца замисля МОН

Децата, които срещат затруднения в началното училище и тези, които надхвърлят средното ниво, ще получават допълнителни учебни грижи по нова програма, която ще се въведе от учебната 2008/2009 г. Програмата ще се нарича „Учене на повече от една скорост”, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев в понеделник на семинар с регионалните инспектори по образованието в Албена.

Според министъра на двете категории деца са нужни ще са нужни специални занимания, които могат да бъдат и в съботните дни.

Така например деца, които не са били в подготвителни групи преди първи клас, ще се нуждаят от допълнителна подготовка.

Целта на програмата е най-вече да се намали броят на децата, отпадащи от училище между 1 и 4 клас.

За по-будните деца, които се справят много добре с учебния материал, сегашната образователна система също не предлага специални грижи, отбеляза министър Вълчев.

За допълнителните занимания учителите ще получават и допълнително възнаграждение. Според министър Вълчев на 15 септември не трябва да се предявяват социални искания, както възнамеряват синдикатите. Правителството много скоро - преди първия учебен ден, ще обяви своята позиция за учителските заплати, която ще бъде не за няколко месеца, а до края на мандата му, каза министърът.

Той допълни, че може да има увеличение на учителските заплати от 1 януари 2008 г.

Споделяне

Още от България