Съботният 15.ІХ ще си е първият учебен ден

Съботният 15.ІХ  ще си е първият учебен ден

Първият учебен ден за новата година ще си остане 15 септември, независимо, че се пада в събота. каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев пред журналисти. Запазването на датата той мотивира с решение на Министерски съвет, според което заради почивния 6 септември, 15-ти е обявен за работен ден и няма причина да не се спази традиционния старт на образователния процес.

Новата учебна година в страната ще започне без 83 паралелки след седми клас, които няма да бъдат създадени, каза още Вълчев. По думите му броят на закритите паралелки в сравнение с миналата учебна година е намалял с 25 процента. Това сочи, че училищните ръководства вече гледат по-трезво на дадените възможности за обявяване на прием в нови паралелки и реалните кандидати за тях, коментира той.

Утвърдени от просветното ведомство са 676 профилирани и 265 професионални паралелки за обучение след седми клас. Интересно е, че след като е въведено изискването на минимална базова грамотност по математика и литература най-голям е броят на закритите спортни паралелки, коментира Вълчев и добави, че от догодина няма да допуска маломерни паралелки в училищата в страната.

През септември учителите ще получат първите добавки към заплатите им, които ще се дават по бъдещата наредба за диференцираното заплащане на учителския труд. За целта са предвидени 13.1 млн.лв.

Наредбата за добавките според качеството на преподаването ще бъде приета в най-скоро време от правителството, каза още Вълчев. Тогава ще стане ясно как ще се формира и какъв ще е размерът на диференцираното плащане. Липсата на документа е причината за забавянето на преговорите между синдикатите и министерството относно учителското заплащане. Вторият проблем е липсващата все още макро рамка на републиканския бюджет за догодина, от която ще стане ясно колко са парите за образование, каза Вълчев. Според него има одобрение от правителството за увеличението на основните заплати в образованието от 1 януари.2008 г.

Малко по-малко от 99 процента от училищата в България имат високоскоростен ADSL интернет, похвали се Вълчев. До края на годината всички училища ще са с интернет връзка, обеща той.

Споделяне

Още от България