Сабрие Сапунджиева падна от зам.-министър до секретарка за държавно жилище

Сабрие Сапунджиева, сн. БГНЕС

Кадърът на ДПС и бивш зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева е успяла да се цани съдебен секретар по заместване в столичния административен съд (АССГ), за да запази държавното си жилище и ниския си наем, показа разследване на Mediapool. Тя е започнала работа там в сряда.

Сапунджиева беше пред изгонване, защото от август миналата година ползваше незаконно жилище от фонда на Министерството на правосъдието. По-рано в сряда Mediapool съобщи, че тя е пуснала молба да бъде оставена в заемания от нея държавен апартамент, докато си намери нова държавна работа. Молбата ѝ бе адресирана до правосъдния министър Христо Иванов, но е била оставена без уважение.

Сапунджиева бързо успя в начинанието си да си намери нова държавна работата, но за целта е трябвало да преглътне огромно падение в йерархията на държавната администрация. Бившият зам.-министър, заместник-шеф на ЦИК, член на Комисията за конфликт на интереси и секретар на президента Георги Първанов ще работи като стенограф в съдебната зала. Тя дори не е на постоянен щат.

От Министерството на правосъдието неофициално коментираха, че ще трябва да проверят дали новата ѝ позиция в съдебната система ѝ дава право на ведомствено жилище.

От декларациите на Сабрие Сапунджиева подадени пред Сметната палата през 2014 година става ясно, че тя има "налични средства" заедно с мъжа си Ибрахим Сапунджиев в размер на 75 000 евро. Това са пари напълно достатъчни за покупката на апартамент в София. Отделно самата Сапунджиева има лични влогове за близо 49 000 лева. Тя и съпругът ѝ притежават две къщи с двор в Якоруда, а мъжът ѝ притежава и етаж от къща в същото населено място.

В един апартамент от 2002 година

От 2002 г. Сапунджиева обитава ведомствено жилище в кв. "Витоша" в София. Тя го е получила в качеството си на президентски секретар на Георги Първанов. През септември "Капитал" изнесе информация, че в края на 2013 г. апартаментът е ремонтиран срещу крупната сума от 46 000 лева. Парите са платени от бюджета на "Фонд затворно дело", защото в бюджета на министерството нямало пари. Това се е случило, въпреки закона, който задължава с парите от този фонд да се правят ремонти само на затворите и арестите.

Сапунджиева е била пред изгонване от жилището през 2009 г., но тогава ѝ се е разминало. Сега правосъдното министерство отново има желание да я изгони от апартамента.

Преди ден заместник-министърът на правосъдието Петко Петков каза пред Mediapool, че г-жа Сапунджиева е била помолена да освободи заеманото от нея жилище. "Срещнахме трудности да ѝ връчим поканата, наложи се да го направим с нотариална покана. Срокът, който ѝ дадохме, изтече. Сега преписката е при областния управител, който трябва да осъществи заедно с органите на полицията принудителното ѝ извеждане", каза Петков.

Mediapool не успя да открие г-жа Сапунджиева за коментар.

Преди две седмици Сапунджиева обясни пред медиите, че си търси квартира, а не държавна работа, за да остане в същия апартамент. Тя каза, че е писала молба до министър Христо Иванов да ползва жилището, докато намери друго, но не получила отговор.

"Ако това ще реши всички проблеми на министерството, ще изляза и на палатка", каза Сапунджиева, цитирана от вестник "Сега".

Известен кадър на ДПС

Сабрие Сапунджиева е известен кадър на ДПС. Тя стана на два пъти заместник-министър на правосъдието - първия път в правителството на тройната коалиция, а след това в кабинета "Орешарски".

Първият скандал около нея бе с дъщеря ѝ Ана Сапунджиева, която "по стечение на обстоятелствата и заради качествата си" се бе озовала на поста консул във Финландия. Оказа се обаче, че младата дама не отговаря на никакви критерии за поста, дори не владее задължителните за задгранична дипломатическа работа два чужди езика. Когато стана известно, че същото това посолството е замесено в продажба на алкохол, тогавашният външен министър Ивайло Калфин уволни и дъщерята на Сапунджиева.

Самата Сапунджиева бе освободена от зам.-министерския пост малко преди края на правителството на Сергей Станишев по изрично искане на тогавашния правосъден министър Миглена Тачева.

Още през 2009 г. кадърът на ДПС бе "трудоустроена" в комисията за контрол на СРС, но органът така и не започна работа, защото бе закрит от ГЕРБ. После стана член на ЦИК, а бе дълго време и юридически съветник на парламентарната група на ДПС.

Преди да стана зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски" Сабрие Сапунджиева стана колега на Филип Златнов с Комисията за конфликта на интереси. След избухването на скандала с тефтерчтата, тя бе спасена в правосъдното министерство.

По време на кабинета "Орешарски" избухна друг скандал. С решение на правосъдното министерство дъщерята на областния координатор на ДПС в Търговище Садифе Мехмедова бе избрана за шеф на съдиите по вписвания в най-големия съд в страната – Софийския районен съд. В този случай отново бе заподозряна дългата ръка на Сабрие Сапунджиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари