Въпреки скандала с дъщеря й и сянката на "тефтерчето на Златанов"

Сабрие Сапунджиева се връща като зам.-министър в правосъдието

Сабрие Сапунджиева

Кадърът за всякакви постове на ДПС Сабрие Сапунджиева ще се завърне като заместник-министър в правосъдното министерство, съобщи в понеделник вестник "Труд". Новината бе потвърдена от самата нея пред сайта "Правен свят".

В момента Сапунджиева е член на разтърсената от скандали Комисия за разкриване на конфликта на интереси, чийто бивш шеф Филип Златанов е вече в ролята на обвиняем заради прословутото "тефтерче" с имена на политици за натиск или за разпъване на чадър.

Очаква се във вторник Сапунджиева да подаде оставка от комисията и в сряда да бъде назначена от премиера Пламен Орешарски на новата работа.

Тя е завършила Лесотехническия и Югозападния университет и в последните години е заемала низ от държавни постове с протекцията на ДПС.

Сапунджиева бе заместник-министър в правосъдното министерство по времето на тройната коалиция. Тогава обаче избухна скандал с дъщеря ѝ Ана Сапунджиева, която "по стечение на обстоятелствата и заради качествата си" се бе озовала на поста консул във Финландия. Оказа се обаче, че младата дама не отговаря на никакви критерии за поста, дори не владее задължителните за задгранична дипломатическа работа два чужди езика. Когато стана известно, че на всичкото отгоре посолството е замесено в продажба на алкохол, тогавашният външен министър Ивайло Калфин уволни и дъщерята на Сапунджиева.

Самата Сапунджиева бе освободена от зам.-министерския пост малко преди края на правителството на Сергей Станишев по изрично искане на тогавашния правосъден министър Миглена Тачева.

Още през 2009 г. кадърът на ДПС бе "трудоустроена" в комисията за контрол на СРС, но органът така и не започна работа, защото бе закрит от ГЕРБ.

Сапунджиева има в трудовата си биография и стаж като секретар по юридическите въпроси на президента Георги Първанов. И в момента тя продължава да е член на Централната избирателна комисия, както и юридически съветник на парламентарната група на ДПС.

През тази дълга кариера на високи постове сериозни проблеми Сапунджиева имаше и в Комисията за разкриване на конфликта на интереси. След избухването на скандала с председателя ѝ Филип Златанов той се оправда, че е нямало как да е изпълнявал политически поръчки, защото решенията на комисията се вземали от всичките петима членове на комисията. Останалите четирима обаче отрекоха да знаят за тефтерчето му, както и какво е правил той зад гърба им. Сапунджиева вече е била разпитана пред Софийския градски съд по делото срещу Златанов, пише вестник "Сега".

С назначаването на Сапунджиева за зам.-министър съставът на Комисията за разкриване на конфликта на интереси се свива до трима членове, което е минималният брой по закон. Народното събрание трябва да назначи хора за двете вакантни позиции в институцията, включително неин председател.

Бившият ѝ шеф Филип Златанов е обвинен, че е получавал поръчки за манипулиране на преписки на комисията с цел политически рекет и компрометиране на конкретни лица.

В момента Министерството на правосъдието има само един заместник-министър и това е Илия Ангелов. Той е работил като технолог в комбината за мотокари в Пловдив, после прави кариера в охранителната полиция, а последната му работа е като шеф на съдебната охрана в Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?