Сабрие Сапунджиева ще бъде извадена принудително от ведомствено жилище

Сабрие Сапунджиева, снимка БГНЕС

Бившата заместник-министърка на правосъдието Сабрие Сапунджиева най-вероятно ще бъде изведена принудително от обитавано от нея ведомствено жилище в кв. "Витоша" в София, съобщава заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов в интервю за сайта "Правен свят".

През септември "Капитал" изнесе информация, че в края на 2013 г. жилището, обитавано от Сапунджиева, е ремонтирано срещу крупната сума от 46 000 лева. Парите са платени от бюджета на "Фонд затворно дело", защото в бюджета на министерството нямало пари. Това се е случило, въпреки закона, който задължава с парите от този фонд да се правят ремонти само на затворите и арестите.

Заместникът-министърът Андрей Янкулов казва, че при извършената проверка на този ремонт е констатирано неправомерното използване на бюджета на "Фонд Затворно дело".

Министерството е изпратило и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с молба да извърши проверка дали има извършено престъпление. От прокуратурата съобщават, че сигналът е срещу Зинаида Златанова, която тогава е била министър. Проверката е разпоредена на 17 декември и се извършва от полицията.

От Министерството на правосъдието са направили няколко опита да връчат на Сапунджиева покана за доброволно освобождаване на ползваното жилище, но безуспешно.

"Поради невъзможност такава покана да ѝ бъде връчена лично, тя е била връчена с нотариална покана, с която ѝ е даден едномесечен срок за освобождаване на имота. Този срок е изтекъл на 3 януари 2015 г. и тъй като г-жа Сапунджиева не се е явила в сградата на министерството, в момента се подготвя искане до областния управител на София за провеждане на процедура по принудителното ѝ извеждане от имота", разкри Андрей Янкулов.

Сабрие Сапунджиева е известен кадър на ДПС. Тя стана на два пъти заместник-министър на правосъдието. Първият път по времето на правителството на тройната коалиция, а след това зае същата позиция и в кабинета "Орешарски".

Първият скандал около нея бе с дъщеря ѝ Ана Сапунджиева, която "по стечение на обстоятелствата и заради качествата си" се бе озовала на поста консул във Финландия. Оказа се обаче, че младата дама не отговаря на никакви критерии за поста, дори не владее задължителните за задгранична дипломатическа работа два чужди езика. Когато стана известно, че на всичкото отгоре посолството е замесено в продажба на алкохол, тогавашният външен министър Ивайло Калфин уволни и дъщерята на Сапунджиева.

Самата Сапунджиева бе освободена от зам.-министерския пост малко преди края на правителството на Сергей Станишев по изрично искане на тогавашния правосъден министър Миглена Тачева.

Още през 2009 г. кадърът на ДПС бе "трудоустроена" в комисията за контрол на СРС, но органът така и не започна работа, защото бе закрит от ГЕРБ. После стана член на ЦИК, а бе дълго време и юридически съветник на парламентарната група на ДПС.

По време на кабинета "Орешарски" избухна друг скандал. С решение на правосъдното министерство дъщерята на областния координатор на ДПС в Търговище Садифе Мехмедова бе избрана за шеф на съдиите по вписвания в най-големия съд в страната – Софийския районен съд.

Садифе Мехмедова бе избрана измежду 21 други съдии по вписванията, сред които тя е една от малкото съдии с най-малък стаж. В този случай отново бе заподозряна дългата ръка на Сабрие Сапунджиева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?