Сачева: Ако има втора вълна на безработица, ще е наесен

Новорегистрираните безработни са по-малко от постъпилите на работа

Сачева: Ако има втора вълна на безработица, ще е наесен

Ако има нова вълна на безработица, тя ще е в края на септември или началото на октомври, прогнозира във вторник министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Нова телевизия. Тя посочи, че в момента безработните у нас са 284 000 души, а в началото на кризата около коронавируса са били 201 000, т.е. нарастването е с около 83 000 души.

"Работим с това, че ще завършим годината, прогнозно, с около 6,5% безработица. Тоест ще имаме ръст с около 2.5 % в сравнение с миналата година. Правим всичко възможно да намалим този процент, затова предлагаме мерки в най-засегнатите сектори", обясни тя.

По думите на Сачева това са секторите "Транспорт" и "Туризъм".

"Ще се опитаме да подкрепим заетостта, без да имаме предвид натоварването. Хората имат най-различни проблеми. Това, което им предложихме, е от 1 юли към мярката 60/40 да се допълва с 290 лв., за да достигне нивата 80/20 за тези сектори", обясни Сачева. 

"Има и още една мярка - 50 млн. лв. ще се отпуснат за туризма, за да могат да се наемат регистрирани безработни. Хора, които са работили в сферата на туризма и са загубили работата си, да могат да бъдат наети обратно, да получават 610 лева от държавата. За работодателя остават само осигуровките. 26 000 са общо тези, които се регистрираха в Бюрото по труда от сектор "Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм". До този момент около 7000-8000 от тях са намерили работа", заяви Сачева.  

Новите безработни са по-малко от постъпилите на работа

За последния месец новорегистрираните безработни в бюрата по труда са по-малко от постъпилите на работа - съответно 25 000 и близо 34 000 души. Това сочат данните на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта.

Наблюдението на пазара на труда заради коронакризата се извършва от 3 февруари насам.

Данните сочат, че за целия наблюдаван период до 15 юни новите безработни са 193 хиляди души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са малко над 92 хиляди души.

От 3 февруари до 18 май се наблюдава превес на новите безработни над устроените на работа, но след тази дата тенденцията се обръща, така например от 8 до 14 юни новорегистрираните без препитание са 5800, а започналите работа 8365 души.

Споделяне

Още по темата

Още от България